Samfunn

Illustrasjonsfoto. Norges Bank foreslår at Oljefondet selger sine aksjer i olje- og gass.

Vil trekke Oljefondet ut av olje og gass

Publisert Sist oppdatert

Norges Bank foreslår i et brev til Finansdepartementet torsdag at Statens pensjonsfond utland (SPU), eller Oljefondet, selger seg ut av alle olje- og gassaksjer. I dag utgjør denne porteføljen om lag 6 prosent av fondets referanseindeks for aksjer - eller i overkant av 300 milliarder norske kroner.

Dette vil ifølge sentralbanken redusere sårbarheten i statens formue for et varig fall i oljeprisene.

– Rådet er utelukkende basert på finansielle argumenter og analyser av statens samlede oljeeksponering, og gjenspeiler ikke et bestemt syn på utvikling i oljepris, fremtidig lønnsomhet eller bærekraft i olje- og gassektoren, sier visesentralbanksjef Egil Matsen i en pressemelding.

Bankens analyser av oljeprisrisikoen i statens formue tar utgangspunkt i verdien av statens fremtidige olje- og gassinntekter, statens direkte eierskap i Statoil og SPU. Investeringene i fondet og eierskapet i Statoil gir i sum staten om lag dobbelt så stor eksponering mot olje- og gassaksjer enn hva som følger av en bred global aksjeindeks. Eksponeringen mangedobles ved også å ta hensyn til statens fremtidige olje- og gassinntekter.

Olje- og gassaksjer er i langt større grad enn andre sektorer eksponert mot endringer i oljeprisen. Analysen viser til at i perioder med stabil oljepris har gitt avkastningen på olje- og gassaksjer stort sett beveget seg i takt med det brede aksjemarkedet. I perioder med store og langvarige oljeprisendringer, har imidlertid avkastningsforskjellene mellom olje- og gassaksjer og det brede aksjemarkedet vært store.

I perioder med fallende oljepriser har denne typen aksjer gitt betydelig lavere avkastning enn det brede aksjemarkedet.

Bankens vurdering er derfor at sårbarheten i statens formue for et varig fall i oljeprisen kan reduseres dersom fondet ikke investeres i olje- og gassaksjer.

Hvis sammenhengen mellom langsiktig avkastning i det brede aksjemarkedet og olje- og gassaksjer vedvarer, vil forventet avkastning og markedsrisiko i fondet ikke påvirkes vesentlig av at fondet ikke investeres i olje- og gassaksjer.

Beslutning i 2018

Finansdepartementet opplyser at de nå vil innhente ytterligere informasjon, og orientere Stortinget om arbeidet i fondsmeldingen til våren. Det tas sikte på at regjeringen kan legge frem sin konklusjon høsten 2018.

– Problemstillingen som Norges Bank tar opp er omfattende og har mange sider. Rådet fra banken må behandles på en grundig og god måte, slik praksis er for alle viktige veivalg i forvaltningen av SPU. Regjeringen har ansvar for helheten i norsk økonomi og må se bredt på problemstillingen, sier finansminister Siv Jensen.

Powered by Labrador CMS