Samfunn

Bønder blokkerer utkjøring av varer fra grossistlageret til ASKO på Kalbakken i Oslo fredag morgen.

Bøndenes protestaksjon ved varelagre i gang

Fredag morgen var bøndene i full gang med protestaksjonen mot landbruksoppgjøret. På Kalbakken i Oslo slapp ingen av ASKOs lastebiler forbi traktorene.

Publisert Sist oppdatert

Like før klokken 6 dukket de aksjonerende bøndene opp med sine traktorer ved ASKOs grossistlager på Kalbakken. I det fuktige tåkehavet var 20–30 bønder på plass med fire traktorer som de hadde parkert utenfor portene.

Traktorene er parkert slik at trafikken kan kjøre forbi, men lastebilene kommer verken inn eller ut.

Mellom 200 og 300 bønder har planlagt å blokkere utkjøringen av varer fra Norgesgruppen, Coop og Remas grossistlagre over store deler av landet fredag morgen. Blokadene er en protest mot landbruksoppgjøret, der det tirsdag ble brudd i forhandlingene mellom regjeringen og bøndene.

– Vi vil synliggjøre at norsk mat ikke er en selvfølge, sa leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, til NTB torsdag kveld.

Torsdag aksjonerte bønder langs veier og i butikker landet over, men fredag trappes altså aksjonen opp. Konsekvensen blir færre matvarer i butikkhyllene.

– Vi ønsker ikke å ramme forbrukerne, men vi må si klart ifra om konsekvensene av at regjeringen ikke vil satse på et jordbruk over hele landet. Det er en politikk som kan ramme forbrukerens ønsker om trygg kvalitetsmat, sier Bartnes.

– Vi har et godt grunnlag å gjennomføre aksjonen på, og organisasjonen er godt rigget for å gjennomføre aksjonen. Medlemmene våre er frustrerte over at vi ikke fikk til et forhandlingsresultat, sier bondelagslederen.

Politiet grep inn mot bondeblokade i Vestby

Blokaden ved ASKOs hovedlager i Vestby fortsetter etter at politiet så seg nødt til å gripe inn. Over hele landet protesterer bønder mot jordbruksoppgjøret.

– Bønder aksjonerer på ASKO og politiet er på stedet. De pålegges å avbryte aksjonen, opplyste Øst politidistrikt på Twitter like før klokken 7.

Like etter kunne leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag fortelle til NTB at det hele beror på en misforståelse, og at aksjonen får fortsette.

– Det som foregår i Vestby beror på en misforståelse. De skal få lov til å fortsette aksjonen. Grunnen til at politiet grep inn, var at situasjonen ble oppfattet som trafikkfarlig. Det går fint at de fortsetter å stå der, sier Bartnes.

Samme politidistrikt forteller at de har mottatt klager på bønder som aksjonerer i Snipetjernveien og Regnbueveien på Langhus.

Powered by Labrador CMS