Samfunn

På rådhuset i Rælingen ble det telt opp stemmer etter valget om kommunesammenslåing mellom Rælingen og Skedsmo.

Rekordmange folkeavstemninger i fjor

Det ble avholdt 204 lokale folkeavstemninger i 2016. Antallet er rekordhøyt, og nesten alle avstemningene dreide seg om kommunetilhørighet.

Publisert Sist oppdatert

202 av folkeavstemningene handlet om kommunetilhørighet og kan knyttets til gjennomføring av kommunereformen. I tillegg ble det avholdt to avstemninger om målform i deler av Gausdal og Tysvær, viser statistikk fra SSB.

Det ble avholdt lokale folkeavstemninger i alle fylker unntatt Oslo. Flest ble avholdt i Møre og Romsdal hvor det ble gjennomført 31 avstemninger, fulgt av Oppland og Nordland med henholdsvis 20 og 19 avstemninger. Det ble gjennomført færrest folkeavstemninger i Østfold og Vestfold.

8 av 10 av folkeavstemninger ble avholdt i kommuner med mindre enn 10.000 innbyggere. Fire kommuner – Halsa, Hareid, Verran og Nærøy – gjennomførte to folkeavstemninger.

Varierende deltagelse

Det er tradisjonelt stor variasjon i valgdeltagelsen i lokale folkeavstemninger. Normalt er den lavere enn ved stortingsvalg og kommune- og fylkestingsvalg. Totalt deltok 38 prosent av 1.128.800 stemmeberettigede i de 204 avstemningene. Dette er betydelig lavere deltagelse enn i 2015 da 58 prosent deltok i 17 lokale folkeavstemninger. Det er også lavt sett i forhold til tidligere folkeavstemninger om territorielle spørsmål.

Av de avstemningene som ble gjennomført i hele kommunen, var det høyest deltagelse i Snåsa. Der stemte 75 prosent av de stemmeberettigede om kommunen skulle slå seg sammen/ikke slå seg sammen med Steinkjer og Verran. 70 prosent stemte for at Snåsa skulle forbli en selvstendig kommune.

Lavest var deltagelsen i Båtsfjord. Her møtte kun i underkant av 10 prosent av de som kunne stemme opp for å avgi sin stemme. 74 prosent av disse stemte for at kommunen fortsatt skulle bestå som i dag.

Lavest deltagelse i større kommuner

Ser vi alle kommunene under ett, var tendensen at valgdeltakelsen var lavest i de største kommunene. Alle kommuner med over 20.000 innbyggere som gjennomførte folkeavstemning, hadde en valgdeltagelse på 41 prosent eller lavere.

Dersom vi ser på den totale valgdeltagelsen i kommuner med mer enn 20 000 innbyggere, var den 26 prosent. I kommuner med under 10.000 innbyggere var prosenten 46. De største kommunene som avholdt folkeavstemning var Stavanger og Sandnes. Her deltok henholdsvis 26 og 33 prosent av de stemmeberettigede.

Det har vært avholdt 948 lokale folkeavstemninger om ulike temaer i tidsrommet 1970 til 2016.

Det årlige antallet har variert fra tre avstemninger i 2008 til 204 i 2016. Frem til 2015 hadde flest handlet om målform, men alle avstemningene om kommunesammenslåing i 2016 har gjort at territorielle spørsmål nå har blitt den mest vanlige kategorien.

Dette har folkeavstemningene i Norge historisk sett handlet om:

 
Powered by Labrador CMS