Samfunn

Donald Trump gjør elitene litt mer pålitelige igjen.

Ekspertene har ikke lenger innflytelse i kontroversielle saker

Men Trump gjør at tilliten til de gamle elitene øker igjen, tror ekspert.

Publisert Sist oppdatert

Ordene kommer fra professor Daniel Drezner ved Tufts University som tirsdag gjestet Nupi.

Drezner er kjent som kommentator i USA og har blant annet skrevet boken The Ideas Industry om hvordan den klassiske intellektuelle kommentatoren er blitt erstattet av såkalte «thought leaders».

Et av Drezners argumenter er at tilliten til elitene og mange av de aller viktigste kunnskapsinstitusjonene er blitt gradvis svekket over tid. I USA, men også flere andre steder, har eksperter, fagforeninger, næringslivstopper og lærere og en lang rekke andre mistet sin gamle autoritet. De har ikke lenger det siste ordet en i offentlig debatt.

– Det skyldes ikke at myndighetene tidvis har gjort feil. Tvil er smittsomt. Forskeres tvil til andre forskere er nå allemannseie, sier han.

Det henger sammen med en polarisering av det offentlige ordskiftet. Kanskje spesielt i USA, men også i økende grad i Europa.

Drezner mener ekspertens rolle nå er blitt en helt annet enn den var tidligere: – Det er blitt umulig å tro på eksperter, ifølge ham.

Foto Dan Drezner hos Nupi. Foto: Faksimile.

Spesielt vanskelig er det dersom saken i utgangspunktet er kontroversiell. Et eksempel er hvorvidt klimaendringene er menneskeskapte, en sak hvor skillene i USA er skarpe.

– Holder men frem eksperters funn i en slik sak, er det ingen som skifter mening, sier Drezner.

Fortsatt har eksperter litt mer innflytelse i saker som folk fortsatt ikke har satt seg skikkelig inn i. Drezner foreslår USA politikk i arktis som et mulig eksempel.

På spørsmål om hva han tror må til for å øke tilliten igjen, svarer Drezner pessimistisk.

– Vi kommer aldri tilbake til der hvor folk flest stolte på elitene, men Trump er faktisk i ferd med å heve tilliten igjen litt helt på egen hånd.

Ved å vise frem moteksemplene, alt det som elitene alltid har advart mot og som Trump nå vil ha innført, tror han amerikanske velgere er i ferd med å få fornyet sin tillit til de gamle elitene og ekspertene.

– Ok, kanskje vi ikke stoler på de gamle elitene, men dette liker vi i hvert fall ikke, sier han og viser til at demokratene ser ut til kunne gjøre et svært godt valg.

Stabilitet med Trump?

Flere rapporter har pekt på at under den kaotiske overflaten virker faktisk amerikansk politikk, i hvert fall utenrikspolitikk, å fortsette relativt taktfast.

Drezner tror de største omveltningene kan komme i 2020.

– Det som burde skremme dere er at Trump nå etter bare ett år i jobben er i ferd med å bli overbevist om at han er i stand til å gjøre dette her, sier Drezner. – Han tror han vet bedre enn rådgiverne sine.

Powered by Labrador CMS