Samfunn

Rødt-leder Moxnes vil la flertallet i Stortinget bestemme lønna til direktøren.

Foreslår nytt lønnsregime for ansettelser i Stortinget

Både Rødt og SV foreslår å stramme inn fullmaktene Stortingets presidentskap har til å inngå avtaler om lønn ved ansettelser.

Publisert Sist oppdatert

Like etter møtestart i Stortinget torsdag klokken 10 la Rødt og SV frem to ulike forslag som har til hensikt å begrense presidentskapets fullmakt til å inngå avtaler om lønn ved ansettelser.

De løse forslagene ble lagt frem i sammenheng med behandlingen av den ventede ansettelsen av Marianne Andreassen som ny direktør ved Stortinget.

Selv om begge partiene støtter tilsettingen av Andreassen, ønsker SV og Rødt et nytt lønnsregime. Den tidligere direktøren Ida Børresen tjente 1.580.000 kroner, og presidentskapet har foreslått samme lønnsnivå for den nye.

Nicholas Wilkinson (SV) og Bjørnar Moxnes (Rødt) viste begge til det de mener er en lønnsutvikling ute av kontroll, særlig hva gjelder lederlønninger i det offentlige. Før jul stemte Stortingsflertallet ned et forslag om å begrense egne lønninger, som nå har passert én million per representant.

SV foreslo torsdag at Stortingets presidentskap gis fullmakt til å inngå avtale om lønn som vanlig – men at denne ikke skal overstiger presidentens godtgjørelse, og fastsette nærmere ansettelsesvilkår.

– Vi må ha magamål på hvor mye vi skal tjene, sa Wilkinson fra talerstolen, som samtidig meddelte at de kommer til å stemme mot forslaget fra Rødt.

Rødt ved Moxnes foreslo på sin side at presidentskapet kommer tilbake til Stortinget med forslag til fastsettelse av lønn for den nye direktøren. Dette er normal praksis for stortingsrepresentanter, regjeringsmedlemmer inkludert statsministeren, samt høyesterettsjustitarius og høyesterettsdommere.

– Vi vil at minst mulig skal foregå bak lukkede dører i presidentskapet. Lønnen i staten skyter i været. Flere hundre ledere i staten har høyere lønn enn en statsråd som leder et helt departement. Samtidig var det så seint som i 2016 reallønnsnedgang for vanlige lønnsmottakere i Norge, sa Moxnes fra talerstolen.

Han meddelte samtidig at Rødt kommer til å stemme for ansettelse av den foreslåtte direktøren.

Votering skjer ved møtets slutt, en gang etter klokken 16 torsdag 5. april.

Dedikert og dyktig

I innstillingen fra presidentskapet foreslås det at presidentskapet «gis fullmakt til å inngå avtale om lønn og fastsette nærmere ansettelsesvilkår,» slik praksisen har vært.

– Presidentskapet legger vekt på at søkeren har svært relevant ledererfaring både fra offentlig og privat sektor, herunder toppledererfaring fra to statlige virksomheter. Hun fremstår som en dedikert og dyktig leder med energi og god gjennomføringsevne, heter det i innstillingen.

Powered by Labrador CMS