Samfunn

NHO-sjef Kristin Skogen Lund, her fra fjorårets årskonferanse, vil endre reglene for offentlige anskaffelser.

– Jeg innser at jeg ber om mer byråkrati. Men det kan hende resultatet forsvarer et slikt utsagn

NHO-forslag om offentlige innkjøp skytes ned fra høyre og venstre.

Publisert Sist oppdatert

Etter planen skulle regjeringen presentere en stortingsmelding om offentlige anskaffelser denne våren. Tirsdag ble det imidlertid klart at den utsettes til «en gang neste år».

– Det er mye politikk i dette. Vi må sjonglere og balansere, sa næringsminister Torbjørn Røe Isaksen under NHOs årlige anskaffelseskonferanse.

NHO har lagt frem en rekke forslag som de mener vil bidra til et mer inkluderende marked for små og mellomstore aktører.

Blant dem er innføringen av et nytt tilsyn.

– I dag er det for små konsekvenser for dem som foretar innkjøp i strid med regelverket. Men det finnes ikke noe offentlig organ som overvåker dette markedet, sier Skogen Lund.

– Jeg innser at jeg ber om mer byråkrati. Det skal jeg egentlig ikke gjøre. Men det kan hende resultatet forsvarer et slikt utsagn.

Terskelverdier

Skogen Lund ga også næringsministeren kjeft for å ha justert terskelverdiene for kunngjøring av offentlige anskaffelser ytterligere opp i april.

– Terskelverdier betyr markedstilgang, som igjen betyr jobbskaping. Innfør enkel kunngjøringsplikt for små anskaffelser, sa NHO-sjefen.

Politisk blir det nok vanskelig å rikke ved terskelverdiene. Da Stortinget behandlet den nye loven om offentlige anskaffelser i juni 2016, ba en samlet komité regjeringen om å heve den nasjonale terskelverdien slik at flere kontrakter ble unntatt for kunngjøringsplikt.

– At det blir enklere å gjennomføre anskaffelser under terskelverdi betyr ikke at det blir anarki. Også dette må det dokumenteres og orienteres om, sier næringsministeren.

Han har mer sans for et regelverk som forplikter offentlige aktører til å gjøre små anbud kjent, noe NHO også har foreslått.

– Jeg sier ikke bare «det tar vi med», slik noen ofte gjør, for dette tar vi virkelig med oss videre, sa Røe Isaksen under NHO-konferansen tirsdag.

Pådriver for byråkrati

Administrerende direktør for NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn, har etterspurt politisk engasjement om saken. Særlig Senterpartiet bør komme på banen, mener hun, ettersom de foreslåtte tiltakene er fremsatt for å gjøre levekårene for små lokale aktører bedre.

I Sp-leiren er det imidlertid ingen støtte å hente. Tvert imot.

– Vi kan alt nå avklare at det ikke er aktuelt for oss å støtte en reduksjon i terskelverdier. NHOs forslag om et eget tilsyn er også en dårlig ide. NHO bør slutte å være pådriver for mer byråkrati, sier partiets næringspolitiske talsperson og leder av Stortingets næringskomité, Geir Pollestad.

De øvrige forslagene vil Senterpartiet ikke ta stilling til før stortingsmeldingen om offentlige anskaffelser er lagt frem.

Powered by Labrador CMS