Samfunn

Omtrent tre av fire norske husholdninger eier boligen sin, mens én av fire husholdninger leier bolig.

Sliter mest med boutgifter

Én av ti unge aleneboende og enslige forsørgere opplever sine boutgifter som svært tyngende. Det er dobbelt så mange som i befolkningen som helhet.

Publisert Sist oppdatert

Det viser Levekårsundersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå.

At unge aleneboende og enslige forsørgere oftere opplever sine utgifter som mer tyngende enn resten av befolkningen kan sees i sammenheng at disse husholdningene har en lavere gjennomsnittlig inntekt enn for eksempel parhusholdningene, skriver SSB i sitt nyhetsbrev.

Gruppen som i minst grad opplever bokostnadene sine som svært tyngende er par over 45 år uten barn. Av disse opplever bare én prosent sine bokostnader som svært tyngende.

Tre av fire eier egen bolig

Omtrent tre av fire norske husholdninger eier boligen sin.

De siste årene har vært en periode med svært lave rentesatser. Tallene fra Levekårsundersøkelsen viser at eieres totale bokostnad har gått ned, og at en stor del av nedgangen skyldes en nedgang i renteutgifter. I snitt betalte boligeiere på landsbasis 40.000 kroner i renter på boliglån i 2012, mot 29.000 i 2018. Nedgangen har vært noe svakere i de store byene.

Men selv om den sterke gjeldsveksten har avtatt, har boligeieres gjennomsnittlige gjenstående lån ifølge SSB fortsatt å øke siden 2012. I snitt hadde eiere 1 million i boliggjeld i 2012, mot 1,2 millioner i 2018. Økningen er størst i de store byene.

Én av fire norske husholdninger leier boligen de bor i.

Leierne har siden 2012 opplevd en økning i sin totale bokostnad. Dette skyldes at utgiftene til husleie har økt i samme periode. Husholdninger som leier betalte i snitt 70.000 i husleie i 2012, mot 77.000 i 2018. Leiemarkedsundersøkelsen til SSB viser også en økning i husleie i perioden.

Par med barn bruker mest penger på bolig

Store husholdninger har høyere total bokostnad enn små husholdninger. Par med små barn – opp til 6 år – har de høyeste utgiftene. I snitt bruker de 141 000 kroner på bolig i året.

Par med eldre barn og enslige forsørgere bruker også mer enn gjennomsnittet, henholdsvis 131.000 og 11. 000 i gjennomsnitt. Unge par uten barn ligger også over snittet på landsbasis. Deres bokostnader er i snitt 116.000.

At unge par (i alder 16-44 år) uten barn også har høyere bokostnader enn gjennomsnittet, kan skyldes at de er i en etableringsfase, og at unge i større grad bor i byene. Disse gruppene har også den største boliggjelden.

Aleneboende og eldre par uten barn har de laveste totale bokostnadene, med mellom 62.000 og 85.000 i totale bokostnader, heter det i SSBs analyse.

Barnefamiliene sliter minst

Selv om par med små og store barn har boutgifter som ligger betydelig over gjennomsnittet, opplever de ikke boutgiftene som tyngende i større grad enn snittet for befolkningen.

Fem prosent av par med små barn opplever boutgiftene som svært tyngende, som er en like stor andel som i befolkningen som helhet. To prosent av par med store barn opplever sine utgifter som tyngende.

At barnefamilier er den gruppen som sliter minst med bolig-økonomien kan sees i sammenheng med at disse husholdningene har høyere gjennomsnittlig inntekt enn resten av befolkningen, samtidig som de har flere stordriftsfordeler enn små husholdninger, ifølge SSB.

Powered by Labrador CMS