Samfunn

Ingen norske selskaper på FNs svarteliste

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen krever ikke at norske selskap holde seg unna Israels ulovlige bosetninger, men ber dem eventuelt om å respektere menneskerettighetene.

FNs menneskerettighetskontor (OHCHR) har utarbeidet en liste over 206 ikke navngitte selskap som har virksomhet i israelske bosetninger.

– Bruddene på menneskerettigheter som er knyttet til bosetninger, er gjennomgående og ødeleggende og griper inn i alle deler av palestinernes liv, konstaterer OHCHR, som ber selskapene vurdere sin virksomhet i de okkuperte områdene.

143 av selskapene som har fått plass på den såkalte svartelista, blir drevet fra Israel eller israelske bosetninger. 22 av selskapene er hjemmehørende i USA, sju i Tyskland og fem i Nederland. Nasjonaliteten til de øvrige er ikke kjent.

– Utenriksdepartementet har ikke kjennskap til at norske selskaper skal være blant selskapene som gjennomgås av OHCHR, opplyser statssekretær Audun Halvorsen (H).

Ulovlige

FNs sikkerhetsråd har slått fast at bosetningene som er etablert i de okkuperte områdene er ulovlige og et brudd på folkeretten. Norge deler dette synet.

Regjeringen ber likevel ikke norske selskap om å holde seg unna bosetningene, og det norske oljefondet er tungt inne i over 30 selskap som har virksomhet i dem.

– Regjeringen forventer at norske bedrifter ivaretar sitt samfunnsansvar og respekterer menneskerettighetene i tråd med FNs retningslinjer i land hvor de er til stede, sier Halvorsen.

Norske myndigheter har særlig tett dialog med norske selskaper som er til stede i områder med en utfordrende menneskerettighetssituasjon, understreker han.

Risiko

– Norske bedrifter som henvender seg til de berørte utenriksstasjonene får informasjon om risiko knyttet til virksomhet i de israelske bosetningene på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, sier Halvorsen.

Regjeringen vil ikke forby handel med varer og tjenester produsert i de ulovlige, israelske bosetningene, men understreker at de ikke er omfattet av frihandelsavtalen med Israel.

– Varer og tjenester produsert på de okkuperte områdene er ikke omfattet av frihandelsavtalen mellom EFTA-statene og Israel, hvilket blant annet innebærer at slike varer ikke får preferensiell behandling i henhold til denne avtalen, sier Halvorsen.

Powered by Labrador CMS