Samfunn

Stockholm er blant verdens ti beste teknologi-byer, ifølge en rapport fra britiske Savills.

Stockholm og København knuser Oslo

Stockholm og København gir verdensmetropoler kamp om tittelen som verdens beste teknologi-by. Oslo er ikke en gang på listen.

Publisert Sist oppdatert

Nylig omtalte statsminister Erna Solberg Norge som verdens mest digitaliserte samfunn.

Samtidig utnevnte hun Nikolai Astrup til landets første digitaliseringsminister.

Likevel er vår hovedstad Oslo ikke en gang nevnt i eiendoms- og analysehuset Savills’ årlige rapport om- og rangering av verdens ledende teknologibyer, som ble publisert denne uken.

Det er imidlertid hovedstedene i våre naboland, Stockholm og København.

Selv om sistnevnte har falt noen plasser i årets kåring, er begge inne i topp ti, på henholdsvis 9. og 10. plass.

I godt selskap

Byene rangeres basert på seks ulike kriterier: forretningsmiljø, teknologimiljø, bymiljø, attraktivitet for talenter, eiendomspriser, mobilitet.

Ifølge rapporten er en god teknologi-by et viktig knutepunkt for teknologi i sin region og en betydelig mottaker av risikoinvesteringer. Dessuten er de på listen over mulige vertsbyer til globale teknologiselskaper som planlegger å ekspandere, og en plass som tiltrekker seg talenter.

De skandinaviske innslagene på listen skårer spesielt godt på mobilitet, og omtales som blant verdens mest sykkelvennlige byer, samtidig som den urbane infrastrukturen er godt utviklet.

Og de er i godt selskap. På toppen troner New York, tett etterfulgt av San Francisco og London.

Byer som Tokyo, Paris, Beijing og Barcelona må innfinne seg med å havne lenger ned på listen, som totalt består av 30 byer fra alle kontinenter.

Savills anslår at samlet BNP i byene på listen kommer til å vokse med 36 prosent det kommende tiåret, mens øvrige velutviklede byer «bare» vil vokse med 19 prosent i samme periode.

Et annet viktig moment i rapporten er at kinesiske teknologibyer klatrer raskt. Investeringene i disse, som inkluderer Shanghai, Beijing, Shenzhen, Hangzhou og Chengdu, samt Hong Kong, har passert investeringene i deres amerikanske motparter.

Powered by Labrador CMS