Samfunn

Finansminister Siv Jensen sier til Dagens Perspektiv at ABE-reformen, med et effektiviseringskrav på 0,5 prosent i året, til alle departementer, direktorater og etater, er både mildt og forutsigbart.

– Støre bruker ikke ostehøvel på offentlig sektor, han bruker hekksaks

Finansminister Siv Jensen (Frp) mener Ap-leder Jonas Gahr Støre og andre kritikere av regjeringens effektiviseringsreform må ta inn over seg at vi går strammere økonomiske tider i møte.

Publisert Sist oppdatert

Finansminister og Frp-leder Siv Jensen lar seg ikke bevege av verken AP-leder Jonas Gahr Støre eller andre som stiller seg kritiske til Avbyråkratiserings- og effektiviserings-reformen hun og regjeringen har gjennomført.

Hun mener Støre bør ta inn over seg de økonomiske realitetene Norge står overfor i nær fremtid.

Velferden avhengig av effektivisering

– Støre må også ta innover seg at det blir flere eldre og relativt sett færre i arbeid til å finansiere velferden. Økonomien blir strammere, og det kan ikke være sånn at noen får fritak fra det felles løftet vi alle må ta når vi går strammere økonomiske tider i møte, sier Siv Jensen til Dagens Perspektiv.

– Om vi skal beholde velferdssamfunnet, må vi effektivisere byråkratiet, mener finansministeren.

Hun mener hensikten med hele reformen forsvinner, dersom man skal evaluere den nå, slik Støre krever.

– Regjeringens avbyråkratiserings- og effektiviseringsreform, ABE-reformen, setter et krav om at alle statlige etater skal redusere driftsutgiftene sine med beskjedne 0,5 prosent hvert år, sier Jensen.

– Hensikten med reformen forsvinner om vi skal bruke mer byråkrati på å evaluere en reform som skal avskaffe og effektivisere byråkrati.

Om vi skal beholde velferdssamfunnet, må vi effektivisere byråkratiet

Spart 10 milliarder allerede

Som i næringslivet er det også i offentlig forvaltning et stort potensial for å bli mer effektive. Dermed kan vi få mer igjen for skattebetalernes penger, mener Frp-lederen.

– ABE-reformen har isolert sett spart skattebetalerne for totalt 10 milliarder kroner. Alternativet til effektiviseringstiltak og kutt i byråkratiet er å øke skattene. Samtidig med effektiviseringen blir det tildelt midler over statsbudsjettet gjennom de politiske satsingene. Det betyr at mange av etatene har samlet sett likevel hatt budsjettvekst siden 2015, da reformen ble innført, framhever Jensen.

Regjeringens har lagt opp til at ABE-reformen skal være en fast, forutsigbar reform for departementene og statlige virksomheter. Siden 2015 har regjeringen lagt til grunn en sats på 0,5 prosent i omfordelingen fra driftspostene i de årlige statsbudsjettene, med ett unntak da regjeringen foreslo å øke satsen til 0,6 prosent i forbindelse med tiltak for å håndtere økte asylankomster i statsbudsjettet 2016, opplyser Finansdepartementet.

Videre erkjenner departementet at det er riktig som Dagens Perspektiv har påpekt, at Stortinget i sin budsjettbehandling har økt satsen for ABE-reformen i årene 2015-2018. Dette måtte til for at regjeringspartiene skulle bli enige med KrF og Venstre da de ikke satt i regjering.

Nå, med en firepartiregjering, økte ikke Stortinget satsen ved behandlingen av statsbudsjettet for 2019 eller i Finanskomiteens innstilling om 2020-budsjettet, påpeker departementet. Dermed vil de kommende budsjettene fra regjeringen ifølge Finansdepartementet ha en forutsigbar ABE-sats på 0,5 prosent.

Mildt og forutsigbart

Finansministeren minner om prosessene ved utviklingen av et statsbudsjett, der hver statsråd i regjeringen vurderer etatenes budsjettstatus ved flere milepæler i budsjettprosessen, og regjeringen prioriterer forslag om endringer i sine budsjettforslag til Stortinget.

– Det har blitt flere sykehusansatte og det har blitt flere politifolk fordi det har vært prioritert fra regjeringspartiene. Resultatet av reformen er at etatene kutter og effektiviserer der det er mulig, og får handlingsrom til å gjøre mer av det de bør. Et effektiviseringskrav på 0,5 prosent i året, til alle departementer, direktorater og etater, er både mildt og forutsigbart, sier Siv Jensen.

– Men fordi det gjelder mange, blir den samlede økonomiske gevinsten ganske høy: 1,7 milliarder kroner i året. Det tilsvarer for eksempel over 1300 sykehjemsplasser eller rundt 1500 politistillinger, påpeker hun.

Et effektiviseringskrav på 0,5 prosent i året, til alle departementer, direktorater og etater, er både mildt og forutsigbart

«Hekksaks»

Siv Jensen mener Ap-leder Jonas Gahr Støre taler med to tunger i sin knallharde kritikk av regjeringens effektivisering av offentlig sektor.

– Ekstra rart blir det når Gahr Støre taler med to tunger. Det han omtaler som ostehøvelkutt, støtter han og Arbeiderpartiet i eget forslag til statsbudsjett, og vel så det, sier Jensen. Hun viser videre til at Ap også kutter 1,8 milliarder kroner flatt i konsulentbruk i staten, som ifølge finansministeren vil gå ut over digitaliseringsprosjekter som moderniseringen av NAV og kvalitetssikring av vei- og jernbaneprosjekter, noe som kan gi budsjettoverskridelser på store investeringer.

– Skal vi følge Støres egen karakterisering av regjeringens politikk, bruker han ikke selv ostehøvel på offentlig sektor men hekksaks, mener finansminister Siv Jensen.

Powered by Labrador CMS