Samfunn

Uklare kriterier har gjort at flere har etterlyst standarder og omforente begreper for hva som er grønt og bærekraftig.

Nå skal det bli vanskeligere å grønnvaske

På nyåret blir det lansert et klassifiseringssystem som gjør det enklere å skille mellom de selskapene som driver bærekraftig og de som ødelegger kloden vår.

Publisert Sist oppdatert

Uklare kriterier har gjort at flere har etterlyst standarder og omforente begreper for hva som er grønt og bærekraftig.

Mangelen på standardisering har gjort det vanskelig å vurdere om for eksempel et fond er så grønne eller bærekraftige som de hevder, og har senket terskelen for grønnvasking hos enkelte aktører.

– Vi har sett eksempler på at investeringer stopper opp, fordi vi ikke har en felles definisjon på hva som er bærekraftig. For en vanlig kunde er det veldig krevende å finne ut hva man egentlig investerer i, sier Daniel Næsse, advokat og direktør i PwC i en pressemelding.

Lettere å gjennomskue

Interessen for bærekraftige finansprodukter har vokst kraftig. Ifølge tall fra finansbransjens globale organisasjon Institute of International Finance (IIF) vokste kreditt til bærekraftige formål med 30 prosent i 2019.

Samtidig advarer IFF at fragmenterte rammeverk og reguleringer bremser veksten i bærekraftig finans.

EU har nå funnet en løsning for hvordan vi kan vurdere hvilke investeringer som faktisk er bærekraftige.

9. mars publiserte EU-kommisjonens ekspertgruppe sin endelige rapport om et klassifiseringssystem som skal gjøre det tydeligere hva som er en bærekraftig aktivitet.

– Det viktigste å ta inn over seg er at klassifiseringssystemet kun er startskuddet. De neste 2–3 årene kommer det nye EU-regler og -direktiver på løpende bånd, sier Næsse.

Kommer på løpende bånd

På nyåret kommer det et klassifiseringssystem som skal gjøre det tydeligere hva som er en bærekraftig aktivitet.

– Det viktigste å ta inn over seg er at klassifiseringssystemet kun er startskuddet. Fra nyåret kommer det tre nye forordninger og de neste 2–3–4 årene kommer det nye EU-regler og -direktiver på løpende bånd, sier Næsse.

Vi kan forvente at EU vil inkludere bærekraftskrav i kapitalkrav, kredittrating og regnskapsregler. Regler for selskapsstyring vil bli påvirket i større og større grad.

EUs taksonomi

  • En del av EU-kommisjonens handlingsplan for finansiell bærekraft er å etablere et klassifiseringssystem (taksonomi) for hva som kan kalles bærekraftige aktiviteter.

  • En økonomisk aktivitet er bærekraftig om den i stor grad bidrar til å oppfylle et av seks definerte miljømål, og samtidig ikke i betydelig grad skader et annet av disse målene. Aktiviteten kan heller ikke bryte med grunnleggende arbeidsrettslige konvensjoner (ILO-konvensjoner). Miljømålene vil bli spesifisert i ulike etapper gjennom utfyllende forskrifter.

  • De foreslåtte kriteriene for miljømål 1: Begrense klimaforandringene og 2: Tilpasning til klimaforandringene, ble publisert 9. Mars, og vil implementeres gjennom EU-lovgivning innen utgangen av 2020.

  • Kriteriene for de resterende fire målene publiseres i 2021 og vil implementeres i 2022.

Powered by Labrador CMS