Nyheter

De siste fem årene har sensitive persondata fra Nav-brukere vært tilgjengelige for nesten alle Nav-ansatte. Foto: Gorm Kallestad | NTB

Nav kan ha brutt arbeidssøkeres personvern

De siste fem årene har nesten alle 20.000 Nav-ansatte hatt tilgang på arbeidssøkeres sensitive personopplysninger. Saken fremstår som alvorlig, sier Datatilsynet.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har mottatt informasjon om avviket. Saken fremstår alvorlig og er nå under behandling hos oss, sier kommunikasjonsdirektør Janne Stang Dahl i Datatilsynet til NRK.

Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) sier at hun er blitt informert om at Nav er i ferd med å rydde opp.

– Jeg forventer at Nav får orden på dette. Personvern er viktig for oss alle, og Nav har et stort ansvar i å beskytte personopplysninger siden etaten håndterer store mengder personopplysninger, sier hun til NTB.

– Flaut

Persondataene omfatter arbeidssøkernes helse, økonomi, sosiale forhold og etnisitet, skriver kanalen. De har fått innsyn i Nav-dokumenter hvor det fremkommer at Nav har lagret og behandlet personopplysninger om brukere uten å ha rettslig grunnlag for det.

– Dette er flaut og paradoksalt at Nav, som sitter på den største samlingen av personsensitiv informasjon av nordmenn, ikke har bedre kontroll på personvern, sier etatstillitsvalgt Harald Langstad i Nav til NRK.

Ukjent omfang

Nav vet ikke hvor mange nordmenn som er berørt av brudd på personvernet. De jobber nå med å kartlegge og lukke avvikene, sier arbeids- og tjenestedirektør Sonja Skinnarland i Nav. Hun sier de skal ta kontakt med berørte brukere.

– Det ble oppdaget tilfeldig at lister ble brukt til noe annet enn formålet, som var formidling til jobber. Da oppdaget vi at det hadde blitt skrevet inn personsensitive opplysninger, og det skal ikke skje. Det skal ikke stå noe personsensitivt der. Det er lovbrudd, understreker Skinnarland.

Powered by Labrador CMS