Arbeidsliv

KNIVDRAP: Politiet rykket raskt ut da det kom melding om knivstikking ved et Nav-kontor mandag, men kunne ikke hindre at knivstikkingen fikk et tragisk utfall.

Omfattende vold og trusler mot Nav-ansatte

Nav-ansatte utsettes daglig for vold, trusler eller hatytringer. Etter drapet på en Nav-ansatt i Bergen mandag skal Nav nå gjennomgå sikkerheten ved Nav-kontorene.

Publisert Sist oppdatert

Vold, trusler og hatytringer mot Nav-ansatte er en daglig foreteelse. Det kommer fram etter at en kvinnelig ansatt ved Nav Årstad i Bergen ble drept og en annen ble skadet etter at de ble knivstukket på jobb mandag.

Kvinnen som døde var i 50-årene. Den andre er en kvinne i 30-årene. En mann i 30-årene er siktet for drap og grov kroppsskade etter knivstikkingen.

Ansatte ved lokale Nav-kontorer opplever hyppig truende hendelser på jobb, ifølge forbundsleder Mimmi Kvisvik i Fellesorganisasjonen (FO).

– På mange Nav-kontorer lever ansatte med dette i det daglige og er redd ting kan skje. Nå har vi også en bekreftelse på at det skjer, sier Kvisvik i en pressemelding.

Før knivdrapet på Nav Årstad hadde norske Nav-ansatte rapportert om 1.042 tilfeller av trusler, hatytringer, vold og utskjelling i 2021, skriver Bergens Tidende.

Det betyr at det i gjennomsnitt rapporteres om lag fire slike hendelser hver dag.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

REDDE NAV-ANSATTE: På mange Nav-kontorer lever ansatte med dette i det daglige og er redd ting kan skje, forteller FO-leder Mimmi Kvisvik. (Hanna Skotheim/Fontene)

– Dypt tragisk

– Dette er først og fremst en dypt tragisk hendelse. Våre tanker går til de pårørende og til kollegaene ved Nav Årstad. Vi oppfordrer alle til å gi pårørende og kolleger ro og omsorg i en vanskelig stund, sier Kvisvik.

FO organiserer flere av profesjonene som jobber i Nav og har flere medlemmer på kontoret til Nav Årstad.

Drapet i Bergen er ikke første gang en Nav-ansatt er drept på jobb.

I 2013 ble en saksbehandler ved Nav Grorud drept av en bruker i en lignende sak. I etterkant stilte FO flere krav til hvordan sikkerheten til de ansatte kunne ivaretas bedre.

I første halvår 2013 ble det rapportert om 146 episoder om vold og trusler mot Nav-ansatte i Hordaland. 30 av dem kom fra Nav Årstad.

– En trussel mot velferdsstaten

I 2019 gjorde forskningsstiftelsen Fafo en undersøkelse for FO som dokumenterte omfattende vold og trusler mot ansatte i velferdsyrker.

44 prosent av barnevernspedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere hadde vært utsatt for trusler i forbindelse med arbeidet sitt det siste året, viste undersøkelsen.

Dette er yrkesgrupper som er organisert i FO, og undersøkelsen bygde på svar fra 6.000 FO-medlemmer.

Ti år tidligere gjorde Fafo en tilsvarende undersøkelse blant FOs medlemmer, og forbundsleder Mimmi Kvisvik konstaterte i 2019 at lite hadde endret seg på de årene.

– Den nye undersøkelsen viser at problemet er like stort som før. Vold og trusler mot ansatte i barnevernet, Nav og andre viktige institusjoner i velferdsstaten har ikke gått ned på ti år, sa Kvisvik til Velferd.no da FO presenterte sin undersøkelse i for to år siden.

I tillegg til at fire av ti hadde blitt utsatt for vold og trusler, var det like mange som har opplevd at kolleger har blitt utsatt for dette.

– Det betyr at åtte av ti enten har opplevd det selv, eller har kolleger som har opplevd det. Dette er en trussel mot velferdsstaten, advarte FO-lederen.

Det verst tenkelige har skjedd. Det er dypt tragisk.

– Det verst tenkelige

Nav er sterkt berørt av den tragiske hendelsen i Bergen mandag.

– Det verst tenkelige har skjedd. Det er dypt tragisk, sa arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte da det ble kjent at en av kvinnene som var knivstukket, var død av skadene hun var påført.

– Nav skal være en trygg arbeidsplass og et trygt sted å komme til for de som trenger oss. Det som har skjedd er dypt tragisk. Nav har en viktig oppgave i samfunnet, og vi ønsker å møte mennesker uten sperringer og strenge sikkerhetskontroller. Vi må igjen se på om det er flere tiltak som bør gjøres ved kontorene våre for å sikre enda bedre mot slike forferdelige hendelser, sa Holte i en pressemelding.

– Nav må gjennomgå omstendighetene

Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen mener det er viktig at Nav selv gjennomgår omstendighetene rundt knivstikkingen i Bergen, skriver NTB.

– Det ble ikke minst satt på dagsordenen etter drapet på et Nav-kontor i Grorud i 2013. Etter det var det en full gjennomgang, og det er et tema som hele tiden er høyt på dagsordenen i Nav, sa han da han traff pressen mandag ettermiddag.

– Politiet skal gjøre sin jobb, men det er naturlig at vi også går opp saken fra vår og fra Navs side. Vi må se på omstendighetene og om det er noe som må forbedres, sa Røe Isaksen.

Powered by Labrador CMS