Arbeidsliv

Langvarig mobbing på arbeidsplassen kan føre til at mobbeofferet blir deprimert.

Slik stopper du mobberen fra å terrorisere kollegaer på jobb

Folk tror mobbere har dårlig selvtillit. Sannheten er at mobbing er en måte å takle skam.

Publisert Sist oppdatert

Mobbing kan snu en idyllisk jobbhverdag om til du gruer deg til.

Enten det er snakk om en kollega eller sjef, det å håndtere trusler på jobb kan få deg til å føle deg hjelpeløs, engstelig og på kanten til et sammenbrudd.

Mobbere er ofte definert som mennesker som skremmer eller kontrollerer andre for å oppnå sine egne mål. De kan være samarbeidsvillige dersom målene deres blir møtt, men de er verken rettferdige eller ærlige.

Folk som mobber på arbeidsplasser pleier å manipulere eller terrorisere de som har lavere status enn seg selv eller likeverdige. De kan også skremme overordnede ved å true med å trekke seg ut fra arbeidsoppgaven på et kritisk tidspunkt.

Misforstår årsakene til mobbing

Doktor Mary Lamia fra The Wright Institute i California har skrevet et innlegg om psykologien bak mobbere i The Guardian.

Her forklarer hun at folk ofte misforstår opphavet til mobbing.

«Folk går ut i fra at mobbere har dårlig selvtillit, men oppførselen deres er egentlig en måte å håndtere deres egen skam,» skriver Lamia.

Folk går ut i fra at mobbere har dårlig selvtillit, men oppførselen deres er egentlig en måte å håndtere deres egen skam

Selv om noen mennesker som lever med skam opplever lav selvtillit, skiller mobbere seg ut ved at de ofte har høy selvtillit og stor stolthet.

«Mobbere angriper andre for å bli kvitt sin egen skam, noe som tillater dem å fristille seg fra sine egne følelser,» skriver Lamia.

Reaksjon på skam

Mennesker lærer i tidlig alder å håndtere skam. Når man blir voksen, blir disse mestringsmekanismene en del av personligheten.

Det fins fire typiske mestringsmekanismer:

  • Angripe andre
  • Angripe seg selv
  • Unngåelse
  • Trekke seg tilbake

«Når skam truer mennesker som mobber, for eksempel når de risikerer å fremstå som inkompetente på jobb, vil de angripe andre,» skriver Lamia.

På den ekstreme siden av skalaen, kan disse mobberne bli narsissistiske og vil da håndtere skammen ved angripe folk kontinuerlig.

Fører til depresjon

På den andre siden, er ofrene til mobberne ofte sensitive mennesker som mest sannsynlig vil angripe seg selv som en respons til skam.

Mennesker med skyldfølelse kan opprettholde et forhold til mobberne, men dette vil gå på bekostning av at offeret alltid vil måtte holde på posisjonen sin som mobbeoffer.

En annen respons til skam eller å trekke seg tilbake og skjule følelsene sine fra andre. Dette kan føre til depresjon.

Langvarige angrep fra mobbere på arbeidsplassen kan være like skadelig som å angripe seg selv som en respons til skam

«Langvarige angrep fra mobbere på arbeidsplassen kan være like skadelig som å angripe seg selv som en respons til skam,» skriver Lamia.

Fra et psykologisk perspektiv påfører mobbere skam til andre mennesker ved å angripe deres usikkerhet.

«Mobberens angrep er hans eller hennes egen skam som er omskap for å slå til mot offerets egen sårbarhet,» skriver Lamia.

Følelse av makt

Det å angripe andre utsletter ikke bare ens egen skam, men det gir også mobberne en følelse av makt.

«Mobbere er ikke klar over hvor dårlig de selv føler seg når de trykker ned andre for å heve seg selv. Gjennom sin egen atferd, blir ens egne følelser av utilstrekkelighet skjult,» skriver Lamia.

Ved å holde andre mennesker nede, holder mobberne skammen i sjakk.

«Dersom en mobber truer en kollega og kollegaen svarer med å speile oppførselen, vil mobberen fokusere på det negative kollegaen sa i stedet for å innse at kollegaens oppførsel var en respons til ens egen oppførsel,» skriver Lamia.

Å stå sammen mot en mobber vil gi ofrene emosjonell støtte

Voksne på arbeidsplassen er like sårbare som barn på en lekeplass dersom de viser sympati overfor mobbere når å tro at de lider av lav selvtillit, forklarer Lamia.

«Enhver tilnærming til å håndtere mobbere vil ikke fungere dersom den er basert på troen på at en mobber er bevist klar over sin egen skam eller at de er i stand til å føle skyld,» skriver Lamia.

Stå sammen med kollegaer

Lamia forklarer at måten å takle mobbere er å stå sammen med dine kollegaer.

«Å stå sammen mot en mobber vil gi ofrene emosjonell støtte. Mobbeofre står ofte i fare for å bli isolert. Ved å gå sammen og diskutere mobberens oppførsel, kan kollegaene håndtere mobberen og eksponere oppførselen. På denne måten mister mobberen makt til å terrorisere og står overfor trusselen om isolasjon,» skriver Lamia.

Det eneste alternativet til mobberen når kollegaer går sammen om å håndtere problemet, er å stoppe sin egen atferd og utvikle andre mestringsmekanismer enn å handle aggressivt for å takle skam.

Powered by Labrador CMS