Arbeidsliv

Økt pensjonsalder gir høyere helseutgifter

Å gå av med pensjon er godt for helsen viser stadig mer forskning. Det motsatte kan gi økte helseutgifter.

Publisert Sist oppdatert

Den Store Norske Pensjonsreformen blir av forståsegpåere ofte fremhevet som en av de virkelig store styringsmessige seierne for samfunnet.

I stedet for at norske statsbudsjetter skulle måtte drukne i eldre en gang i fremtiden, tok vi, dagens generasjon, tyren ved hornene og økte pensjonsalderen - i hvert fall for fremtidige generasjoner. Tanken var at dersom vi står lengre i arbeid, så vil det bli flere skattekroner til å finansere de som ikke står i arbeid.

Men var det virkelig så enkelt?

Selv om mange slitere sikkert ser frem til pensjonsalderen, har det hersket uklarhet blant forskerne om hvorvidt det egentlig er bra eller dårlig for helsen å gå av med pensjon.

Spørsmålet har interessert flere enn pensjonistene selv. Fattige helsepolitikere har for eksempel lyst til å holde eldre så friske som mulig så lenge som mulig. Det er de gamle og syke som beslaglegger størstedelen av helsebudsjettet. Frykten er at pengene man sparer statskassen ved å utsette pensjonsalderen for en person som i enda noen år betaler inn skatt og ikke mottar ytelser, vil bli små sammenlignet med de ekstra kronene samfunnet må betale når personen ender opp mye sykere senere i livet enn han hadde vært dersom han hadde gått av med pensjon tidligere.

En gruppe forskere i Japan, det eldste landet i verden målt etter gjennomstnittsalder og også det landet i verden som har tidligst kjenner dønningene fra eldrebølgen, mener de endelig har svaret. Og sliterne kan nok ta den sluttpakken med god samvittighet. Pensjon er nemlig bra for helsen - i hvert fall dersom du pensjonerer deg fra det japanske arbeidsmarkedet.

Litt overraskende er det ikke fordi arbeidet i seg selv sliter på helsen, men snarere at det er knyttet mange dårlige vaner til arbeidslivet, man drikker og røyker mer med forretningsforbindelser for eksempel, og eldre i Japan har for vane å kutte ned på disse dårlige vanene når de ikke lenger går på jobben og møter de samme kollegaene og forbindelsene.

Men det er selvsagt ikke bare i Japan man har sett på dette. Peter Eibich ved tenketanken DIW i Berlin som også et tilknyttet Oxford University, har tidligere i år sett på konsekvensene av å gå av med pensjon for tyske arbeidere. Også han konkluderer med at det er godt for helsetilstanden og at det bidrar til å senke helsekostnadene for samfunnet gjennom lavere forbruk av helsetjenester senere.

Eibichs resultater viser at tyskere som gikk av med pensjon tidligere rapporterer om forbedret helsetilstand, både fysisk og mentalt, hovedsaklig gjennom tre kanaler. For det første fordi de ikke lenger har jobbstress hengende over seg, men også fordi søvnen blir bedre og mange tar blir mer fysisk aktive. De tyske pensjonistene trener mer og bruker mer tid på fysiske aktiviteter som for eksempel reprasjoner på huset og hagearbeid, skriver Eibich i forskningsartikkelen sin.

Da de norske forskerne Hernæs og Markussen så på problemet i 2013, konkluderte de med at det ikke var en sammenheng mellom pensjonsalder og dødelighet.

Powered by Labrador CMS