Ledelse

Tenk som en leder

3 måter å tenke på som kjennetegner ledere.

Publisert Sist oppdatert

Det er først når man lærer seg å tenke som en leder at man kan lære seg å handle som en. Det hevder Eric J. McNulty, forskningsdirektør ved the National Preparedness Leadership Initiative og foreleser ved Harvard School of Public Health.

I et innlegg hos nettstedet strategy+business beskriver han tre måter å tenke på som han mener kjennetegner folk som begynner å tenke som virkelige ledere. Her er noen av hovedpoengene:

  • Tenker kompleksitet framfor rette linjer
    Mange tenker rettlinjet rundt ledelse og prosesser, hevder McNulty. Det vil si at de tenker at man setter i gang noe i begynnelsen av en "linje", og deretter forventer et gitt resultat ved slutten av prosessen. Men hvor ofte går tingene helt som planlagt når man bedriver ledelse av mennesker? Ledelse er ikke mekanikk, og folk kan oppføre seg annerledes enn forventet. For ledere blir det dermed viktigere å forstå sammenhengene og mellom de ulike delene av et system og en prosess enn enkeltdelene hver for seg, mener skribenten. Noen sammenhenger kan du påvirke som leder. Andre ikke. Tenk igjennom det når ting går godt, eller når ting går galt: Hvilke sammenhenger og relasjoner var i spill her? Kunne du som leder ha påvirket dem på en bedre måte?
  • Innse at statiske mål har sin begrensning
    Det er fristende å spikre et tallmessig mål, som et prosentmål for årlig vekst, men ledere som aksepterer at de opererer i dynamiske miljøer innser at fastlagte mål har sine begrensninger. Man må hele tiden spørre seg om man har satt de rette målene, og det er også viktig å ikke stirre seg blind på finansielle mål. Spør deg også: Driver vi butikken i tråd med de verdiene vi har? Klarer vi å levere etter hensikten - klarer vi å levere løsninger på de behovene kundene har? Klarer vi å balansere kortsiktige og langsiktige mål?
  • Hva kan du selv gjøre for å bli en bedre leder?
    Modeller for lederutvikling i store organisasjoner kan være kompliserte saker som blir satt inn i store systemer. For ledere er nyttig å ikke bare ta imot det som kommer av utviklingsprogrammer, men også å tenke igjennom tingene på egen hånd. Eric J. McNulty mener at du selv må ta ansvar for å forstå dine egne sterke sider og svakheter. Herunder hvor du kan bidra mest som leder. Han foreslår at du stiller deg selv følgende spørsmål: Hva kan jeg gjøre for å forbedre mine evner og min kapasitet som leder? Hva kan jeg gjøre for å utfordre mine egne grenser og begrensninger? Hva kan jeg gjøre for å forberede meg på å ta et steg oppover på karrierestigen?
Powered by Labrador CMS