Ledelse

Følelser påvirker beslutninger

Er du engstelig, trist eller veldig glad, bør du kanskje utsette viktige beslutninger.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver psykolog Jan-Ole Hesselberg i et innlegg hos psykologisk.no. Han viser til at forskningsresulatene på feltet er tydelige: Følelsene våre har stor innvirkning på de vurderingene vi gjør.

To av de forskerne som har forsøkt å finne ut mer om hvordan følelser påvirker beslutninger, er Eric Johnson og Amos Tversky. De har gjort et eksperiment der deltagerne fikk lese avisartikler som enten fremkalte positive eller negative følelser. Eksempelvis fikk en gruppe først i oppgave å lese om et grusomt mord. Deretter skulle de oppgi hvor bekymret de var for hendelser som terroranslag, alvorlig sykdom, brann og mord. Eksperimentet viste to interessante ting, mener Hesselberg:

  • Om vi har positive eller negative følelser, påvirker hvor bekymret vi blir for andre ting. For eksempel: Leser du om et mord, vil du bli mer bekymret for å bli myrdet enn om du har lest en artikkel om hvor gøy det er på Tusenfryd.
  • Effekten sprer seg i like stor grad til hendelser som ikke er relatert til det som er årsaken til følelsen din. Det vil si at, om du leser om et mord, så blir du også mer bekymret for å havne i en brann, få leukemi eller bli rammet av et terroranslag.

Hesselberg beskriver i innlegget «Vi slipper ikke unna følelser» flere eksempler fra forskning som peker i samme retning, og konkluderer med at man kanskje bør utsette viktige beslutninger hvis man er engstelig, trist eller veldig glad. «Det er nemlig stor sannsynlighet for at du ikke lander på samme konklusjon om du er den litt mer nøytrale utgaven av deg selv», skriver Hesselberg.

Powered by Labrador CMS