Arbeidsliv

Vil Torbjørn Røe Isaksen endre systemet for høyere utdanning i Norge?

Google-sjefen i strupen på utdanningssektoren

Og han får støtte fra uventet hold.

Publisert Sist oppdatert

Under NHOs og Osloregionens samarbeidskonferanse, BEST-konferansen, 9. februar var Google Norge-sjef Jan Grønbech blant talerne. Under hans innlegg, titulert "Hva krever fremtidens globale borgere?", gikk han til frontalangrep på det norske systemet for høyere utdanning.

– Det som læres bort på universiteter og høyskoler i dag, er allerede utdatert, sa Grønbech, før han utdypet:

– Folk kommer ikke til å ansette de med de beste karakterene, men de som er best på å lære seg- og sette seg inn i nye ting. Disse er ikke nødvendigvis de samme.

Grønbech lot det skinne gjennom at han mener læring om, og innovasjon i et fagfelt, bransje eller selskap i hovedsak vil skje i praktisk arbeid, og ikke i en forelesningssal.

I tillegg til undervisningsopplegget, kom Grønbech med flengende kritikk av hvilke fagfelt som prioriteres ved universitet og høyskoler.

– BI oppgraderer nå sin revisorutdanning. Hva utdannes studentene ved disse studiene til? I løpet av 10 - 15 år er det en utdannelse til NAV-kø, proklamerte han.

Nytt arbeidsmarked

Grønbech viser blant annet til den viden aksepterte oppfatningen om at en rekke jobber som i dag utføres av mennesker, kommer til å slutte å eksistere eller automatiseres, slik at menneskelig arbeidskraft blir dyr og overflødig.

– Fram mot 2040 kommer over to milliarder jobber til å forsvinne som følge av ny teknologi og automatisering.

Under sin presentasjon viste han til en liste over arbeidsplasser som ifølge Googles beregninger er garantert å forsvinne i løpet av få tiår. Blant de som ligger tynt an er piloter, telefonselgere og revisorer.

– I samme periode tror vi fire milliarder nye jobber kan skapes. Problemet er at vi ikke vil ha folk med kompetanse til å utføre disse jobbene. Svært få av de to milliardene som mister arbeidsplassen sin, vil være i stand til å utføre de nye oppgavene, sier Grønbech.

Får støtte

Under tenkesmien Civitas frokostseminar 10. februar, med tema "Kvalitet i undervisning ved høyskoler og universitet" får han delvis støtte fra både politiske og akademiske tungvektere.

– Forelesninger er ikke fremtiden. Vi må aktivere studentene mer, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, som var en del av panelet.

Rektor ved Høyskolen i Oslo og Akershus, Curt Rice, sier seg enig i deler av Grønbechs kritikk:

– Studenter i dag, og arbeidsgivere, forventer nye tilnærminger til utdanning, og er mye mer opptatt av praksisplassen. Når det er sagt er det mange utdanninger som har tett kontakt med praksisplassen. Det gjelder lærerutdanning, sjukepleierutdanning, ingeniør-utdanning. Det er ikke riktig å legge det fram som om vi ikke gjør det i dag. Det er likevel viktig at vi blir utfordret til å videreutvikle det vi gjør i dag, og gjøre det i tett samarbeid med studentene våre sine fremtidige arbeidsgivere, sier Rice til Dagens Perspektiv, før han igjen sier seg enig med deler av Googles kritikk:

– Jeg er enig i påstanden om at den viktigste kunnskapen våre studenter får i dag, er kunnskapen om hvordan man tilegner seg ny kunnskap. De lærer ikke et fag som står stille i 40 år. Vi håper at de lærer dagens mest aktuelle kompetanser, men den viktigste kompetansen er kompetansen til å fornye seg og videreutvikling, slår han fast.

Powered by Labrador CMS