Ledelse

Hva får en sjef til å sabotere sitt eget team?

Det handler om status og makt, skal vi tro forskerne.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke alle ledere som jobber for å få best mulig resultater i sitt eget team, viser eksperimenter gjort av forskere ved Kellogg School of Management. Jon Maner, professor i organisasjon og ledelse ved Kellogg har sammen med doktorgradstudent Charleen Case studert en spesiell type dårlige ledere: Sjefer som bevisst saboterer sine egne team.

Funn de har gjort viser at ledere som var drevet av makt og dominans var mer tilbøyelige til å undergrave kommunikasjon og samhold i en gruppe enn ledere som var motivert av respekt og prestisje.

Isolerer de flinke

De makthungrige lederne var aller mest tilbøyelige til å undergrave sine egne team hvis de ble fortalt at makthierarkiet i gruppen var ustabilt og at deres egen lederposisjon var truet. Det skriver Kellogg School of Management på sine hjemmesider.

De maktglade gruppelederne i eksperimentene saboterte teamene sine på ulike måter: ved å sette de flinkeste i teamet på sidelinja (isolere folk), ved å begrense kommunikasjon og sosiale bånd i teamet eller ved å sette sammen team bestående av folk som ikke passet sammen.

Den vanligste måten å undergrave samholdet i gruppen på, var ifølge forskerne å isolere den flinkeste i teamet.

Tiltak

For å unngå at ledere oppfører seg som dette, bør lederes jobbsikkerhet avhenge av gruppens resultater, mener professor Jon Maner. Ledere må vite at de vil bli holdt ansvarlige for handlingene sine.

Et annet tiltak er å institusjonaliere kommunikasjons- og samarbeidslinjer mellom teamene. Det gjør det vanskeligere for ledere å sabotere. Professor Maner mener også at ledere presterer bedre hvis de opplever en viss jobbtrygghet, slik at de ikke går rundt og frykter at de vil få sparken i morgen.

Forskerne påpeker at dette også handler om hvilke ledertyper man velger å ansette i utgangspunktet: En leder som er opptatt av prestisje og respekt, eller en som er mest opptatt av makt.

Powered by Labrador CMS