Arbeidsliv

Ikke et «kvinneproblem»

Både kvinner og menn i yrker med dårlig arbeidsmiljø får dårligere helse, konkluderer forskere ved universitetet i Stockholm.

Publisert Sist oppdatert

I Norge er kvinners sykefravær høyere enn menns, og mange har forsøkt å forstå hvorfor det er slik. Har det med kjønn å gjøre eller er det andre forklaringer?

Hvilke sammenhenger finnes mellom organisatoriske faktorer, psykososialt arbeidsmiljø og folks helse? Og - er det noen forskjell mellom kvinner og menn?

En forskergruppe ved universitetet i Stockholm har på oppdrag fra det svenske Arbetsmiljöverket fått i oppgave å sammstille eksisterende forskning og statistikk som kan si noe om organisatoriske faktorer, psykososialt arbeidsmiljø og folks helse. Og - er det noen forskjeller mellom kvinner og menn?

Dårligere arbeidsmiljø i kvinnedominerte yrker

I forskernes kunnskapssammenstilling dokumenteres det at altfor høye krav og begrensede ressurser i arbeidet generelt henger sammen med lavere jobbtrivsel og økt vilje til å si opp jobben, samt psyksisk og fysisk helse.

Tradisjonelle kvinnedominerte yrker innenfor skole, helse og omsorg har ofte et dårligere arbeidsmiljø med høye krav og lite ressurser. Det er imidlertid ikke bar kvinnene som jobber i disse yrkene som har dårligere helse enn andre. Det gjelder også mennene, skriver Arbetsmiljöverket i en omtale av forskningen på sine hjemmesider.

– Det er viktig å være oppmerksomme på det ikke er et «kvinneproblem». Det er et strukturelt problem, snarere enn et kjønnsrelatert problem, sier Magnus Sverke, professor ved Psykologiska institutionen ved Stockholms universitet, i artikkelen.

Han minner om at kvinner og menn gjerne jobber i ulike sektorer i arbeidsmarkedet og at det er en ujevn fordeling mellom ulike hierarkiske nivåer.

Ifølge forskergruppen er det viktig å organisere arbeidet på en måte som gjør at alle har et godt arbeidmiljø. Det gjelder kvinner som menn, yngre som eldre, ulike yrker, organisasjoner og sektorer.

Dagens Medisin omtalte i mars måned en norsk studie som viser at arbeidsmiljø er den sterkeste forklaringsfaktoren for hvorfor kvinner i helse- og sosialsektoren har 40 prosent forhøyet risiko for langtidssykemelding enn kvinner i andre yrker. Les mer: Arbeidsmiljø påvirker sykefraværet i helsesektoren.

Powered by Labrador CMS