Samfunn

Forsvaret og politiet klarer ikke å samarbeide godt om sikring av viktige bygninger og objekter. Det gjør at flere viktige tiltak ikke er gjennomført, ifølge Riksrevisjonen. Nå vil kontrollkomiteen ha åpenhet om hvilke bygninger det gjelder.

Kontrollkomiteen vil ha åpenhet om rivalisering mellom politiet og Forsvaret

Stortingets kontrollkomité ber om avgradering av en rapport som viser hvilke bygninger og objekter Forsvaret og politiet ikke klarer å beskytte godt nok på grunn av rivalisering seg imellom.

Publisert Sist oppdatert

Revirkampen mellom Forsvaret og politiet ble nylig omtalt som «svært alvorlig» i Riksrevisjonens årsrapport.

Rapporten fastslår at de to etatene – fem år etter terrorangrepene 22. juli 2011 – fremdeles sliter med å samarbeide godt nok om å sikre offentlige bygninger og sentrale samfunnsinstitusjoner. Hvilke bygninger og eiendommer det er snakk om, er gradert informasjon og altså hemmelig.

Avgradering

Nå ber en samlet kontrollkomité Stortingets presidentskap om å vurdere å avgradere rapporten.

– Vi har sendt en anmodning om avgradering, fordi vi mener det å føre parlamentarisk kontroll med saker i fortrolighet er til hinder for effektivitet i den folkevalgte kontrollen, sier komitéleder Martin Kolberg (Ap) til NTB.

– Vi mener også at en del av vårt forsvarsverk nettopp er at vi fører en slik diskusjon i offentlighet, sier Kolberg.

Kan bli høring

Han kaller rivaliseringen mellom Forsvaret og politiet for en meget alvorlig og utfordrende situasjon.

Kolberg sier han «absolutt ikke kan utelukke» at komiteen på et senere tidspunkt vil innkalle forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) til høring om saken.

Riksrevisor Per-Kristian Foss uttalte forrige uke at han mener Søreide og Anundsen ikke har prioritert samarbeidsproblemene høyt nok.

Powered by Labrador CMS