Ledelse

Når ledere straffer medarbeidere, er mistillit ofte årsaken, viser nederlandsk studie.

Publisert Sist oppdatert

Ledere som bruker straffer medarbeidere er redde for å miste status, og bruker straff for avskrekke. Men – straffen viser seg å ikke være særlig effektiv. Det hevder organisasjonspsykolog Marlon Mooijman ved nederlandske Universiteit Leiden, som har skrevet doktorgradsavhandling om temaet, i en pressemelding.

Mooijman argumenterer for at straff fra sjefen kan forverre situasjonen. Han viser til at medarbeidere som føler at de ikke har tillit er mer tilbøyelige til å ikke adlyde regler enn folk som opplever at de har tillit. Folk som føler at de ikke har lederens tillit, kan tolke dette som et tegn på manglende respekt, noe som igjen kan skade den implisitte sosiale kontrakten mellom leder og medarbeider som sier at «hvis du som leder behandler meg bra, vil jeg oppføre meg på samme måte».

I artikkelen «Why Leaders Punish: A Power Perspecive» presenterer Moojiman og kollegene ni studier av hvordan makt endrer begrunnelsen for bruk av straff. Forskerne mener gjennom disse studiene å se at makt undergraver tillit og at mistillit øker tilbøyeligheten til å se avskrekkelse som en begrunnelse for straff. Mistillit trigger også bruk av straff for å oppnå dette. Mooijman stiller spørsmål ved hvorfor ledere har lite tillit til folk, og mener at grunnen er at ledere er redde for å miste makt.

– Ledere er redde for at tillit kan bli misbrukt hvis de stoler for mye på andre. Dette ville i så fall true den posisjonen de har, uttaler Mooijman i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS