Ledelse

Storesøsken blir oftere sjefer

Storebrødre og storesøstre har større sjanse for å bli ledere enn sine yngre søsken, viser ny svensk studie.

Publisert Sist oppdatert

Barns plassering i søskenflokken har stor betydning for personlige egenskaper og yrkesvalg. Det skriver svenske Du & Jobbet, som omtaler en ny studie der Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) har undersøkt sammenhenger mellom plasseringen i søskenflokken og personlighet.

I rapporten «Född til chef? Syskonordningens betydelse för personlighet och yrkesval» skriver forskerne at de viser at storesøsken har bedre sosiale evner- de er mer utholdende, tar mer initiativ, er mer sosialt modne og har større følelsesmessig stabilitet - og større sjanser for å bli ledere enn småsøsken.

Ifølge forskernes tall viser statistikken at en førstefødt har 18 til 22 prosent større sjanse for å inneha en lederstilling enn et søsken som er født som nummer tre i søskenflokken. Disse resultatene henger igjen sammen med at lederskap kobles til det å ha gode sosiale evner.

Småsøsken driver på sin side oftere sin egen bedrift.

Les også: Finnes det et ledergen?

Får mer oppmerksomhet

En av forklaringene på at storesøsken kommer bedre ut sosialt, og oftere blir ledere, kan være at foreldrene bruker mindre tid og ressurser på barn som er født senere i søskenflokken. Forskerne finner eksempelvis at barns som er født sendt i søskenflokken bruker mindre tid på å lese bøker og gjøre lekser, og at de tilbringer mer tid foran TV-en enn storesøsken. Foreldre snakker ifølge forskerne også mindre med senerefødte barn om skolen. Det understrekes imidlertid at andre faktorer - for eksempel søskenkonkurranse - også kan være viktige for å forklare resultatene.

At plasseringen i søskenflokken kan spille en rolle for personligheten er ingen ny tanke. De svenske forskerne viser til at Alfred Adler allerede i 1927 mente at personlighetsforskjeller var systematisk relatert til fødselsrekkefølge, og at det eldste barnet utvikler en følelse av at de har rett til makt.

I et bokutdrag hos psykologisk.no, påpeker Jon Martin Sundet at de førstefødte imidlertid også kan være hjelpsomme.

Naturlige ledere

De svenske forskerne er langt fra alene om å være opptatt av plasseringen i søskenflokken og yrkesvalg. I boken «Din plassering i søskenflokken», som kom ut for en del år tilbake, skriver den amerikanske psykologen David Leman at noen av kjennetegnene ved de eldstfødte er at de er perfeksjonistiske, pålitelige, velorganiserte og hardtarbeidende. De fremstår som naturlige ledere.

I midten av søskenflokken finner man ifølge psykologen de lojale kompromissmakerne. Mens yngstemann gjerne tilrøver seg rollen som manipulerende og sjarmerende.

Les også: Førstefødte oftere til topps

Powered by Labrador CMS