Samfunn

Finansminister i Sverige Magdalena Anderssons presentasjon av det svenske statsbudsjettet inneholdt en oversikt over hva flyktningkrisen kan komme til å koste landet.

Sveriges statsbudsjett: Dobler pengebruken på migrasjon og integrasjon

Og det går mot tredobling innen 2020.

Publisert Sist oppdatert

I dag la Stefan Löfvens regjering frem sitt forslag til statsbudsjett i Sverige. Mest oppmerksomhet er naturlig nok knyttet til flyktningsituasjonen. Sverige tok i mot om lag 160 000 flyktninger i 2015, og det kommer til å koste både på kort og lengre sikt.

Mens svenske regjeringer brukte mellom 6 milliarder og 9 milliarder svenske kroner på både migrasjon og integrasjonstiltak fra 2004 til 2011, har kostnadsveksten aksellerert de siste årene. I 2015 gikk det med 25 milliarder svenske kroner.

Men dette er småpenger. I budsjettet for 2016 er det satt av 58 milliarder, en økning på 31 milliarder kroner. Økningen er delvis finansert gjennom et kutt i bistanden på 4 milliarder. Mesteparten av de 31 milliardene vil gå til migrasjon, mens integrasjonstiltakene kun ser en moderat økning. Men hvis det svenske finansdepartementet får rett i sine kalkyler, så vil pengebruken på integrasjonstiltak øke de neste årene. I 2019 er det ventet at Sverige skal bruke 71 milliarder kroner på integrasjon og migrasjon, og da vil mesteparten gå til å integrasjon.

Da er det heldig for Löfven at svensk økonomi går så det griner for tiden. Vekst i BNP ligger for tiden på drøye 4 prosent per år. Slike tall er det nesten bare Polen som kan vise til i Europa de siste 20 årene. Faktisk er det kun 5 land i verden som vokser raskere akkurat nå.

Powered by Labrador CMS