Ledelse

Tydelige sjefer viktige for ansattes psyke

Store omorganiseringer kan tære på kreftene og psyken til både ledere og medarbeidere.

Publisert Sist oppdatert

Det finnes imidlertid måter å lede på som under store omorganiseringer som kan påvirke den psykisk helsa til ledere og medarbeider i positiv retning. Det viser en ny, svensk studie fra Göteborgs universitet der forskerne har sett på omorganiseringer i kommunal forvaltning.

Tidligere forskning har avdekket sterke sammenhenger mellom omorganiseringer og dårlig helse blant ledere og medarbeidere. Det viser seg at omorganiseringer blant annet påvirker langtidssykefraværet i negativ retning, spesielt i større kommuner. Istedenfor å forske på hva som går galt, ville forskerne i denne nye studien kartlegge hva som ser ut til å fungere: Hva kjennetegner organisasjoner som lykkes med store omorganiseringer? Hva kan gjøres for at ledere og medarbeidere opplever at de har et godt psykososialt arbeidsmiljø, selv under store endringer?

Med dette som bakgrunn, gjennomførte docent Stefan Szücs fra Institutionen för socialt arbete,Lotta Dellve, Annika Härenstam og Lisa Björk en studie der de kartla psykisk helse hos ansatte i kommunal forvaltning som stod midt oppe i store omorganiseringer. Resultatene deres viser at det er to faktorer som er avgjørende for å fremme god psykisk helse blant medarbeidere og ledere: tydelighet og delaktighet.

Stefan Szücs understreker i en artikkel på universitetets hjemmeside en tydelig ledelse er svært viktig for at medarbeiderne skal ha det bra ved store omorganiseringer. Like viktig er imidlertid tydelighet i form av riktig organisasjonsstøtte, for eksempel i form av forebyggende helseprogram som er tydelig koblet til bedre helse og færre langtidssykemeldinger.

Delaktighet – både i form av sosial støtte ledere imellom og personlig lederstøtte til medarbeidere – påvirker også personalets psykiske helse ved omorganiseringer. For å skape delaktighet er spesielt den personlige samtalen mellom leder og medarbeidere viktig, ifølge Szücs. Det holder det ikke at sjefen fremfører budskapet om omorganiseringer på store møter på arbeidsplassen. Lederskap gjennom personlige samtaler der ledere og ansatte møtes i mindre grupper er svært viktig for medarbeiderne i denne typen situasjoner. Det er dette som skaper forutsetninger for delaktighet.

For den lederen som skal gjennomføre omorganiseringen, er det i viktig med et tillitsfullt samarbeid lederkollegene imellom. Det er også viktig at lederne får mulighet til å resonnere åpent innenfor ledergruppen.

Et annet funn fra studien, er at strukturell støtte bidrar til bedre psykisk helse hos ledere. Dette handler ifølge Szücs om at ledere trenger noen regler og retningslinjer å støtte seg til, samt at de får støtte fra personalavdelingen. Oppdraget lederen får må videre være avgrenset og tydelig.

Powered by Labrador CMS