Samfunnsansvar

En mann følger med mens innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug forlater migrasjonskonferansen hun deltok på i Athen. Konferansen er finansiert av Norge og fokuserer på hvordan flyktningekrisen vil utvikle seg fremover.

V og SV vil teste om asylforslag er brudd på menneskerettighetene

Publisert Sist oppdatert
SV og Venstre ber Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter vurdere om regjeringens forslag til asylinnstramminger er i tråd med menneskerettighetene.

– Sosialistisk Venstreparti og Venstre vil be institusjonen se på, og vurdere, de forslagene regjeringen har lagt fram i Prop. 90 L og Prop. 91 L i lys av våre folkerettslige forpliktelser, heter det i et brev NTB har fått tilgang til.

De to partiene mener det vil være en styrke om organet, som er opprettet av Stortinget, gjør en slik vurdering. Brevet ble sendt mandag.

Institusjonen ble vedtatt opprettet 19. juni 2014 og ledes av direktør Petter Wille. Han har selv foreslått å be FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) om en utredning av lovforslagene.

Organet har som hovedoppgave å fremme og beskytte menneskerettighetene i tråd med Grunnloven, menneskerettsloven og den øvrige lovgiving, internasjonale traktater og folkeretten.

Avviste pakken

Partiene viser i brevet til den brede offentlige debatten om hvorvidt forslagene er i tråd med Norges internasjonale forpliktelser.

Opprinnelig la innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) fram forslagene i romjulen, men regjeringens samarbeidsparti Venstre avviste hele pakken.

– Etter høringsrunden ble forslagene lagt fram for Stortinget den 5. april, uten at de meste sentrale forslagene er endret vesentlig fra høringsrunden. Formålet til forslagene er å stramme inn i asyl- og innvandringsretten slik at det kommer færre innvandrere til Norge, skriver SV og Venstre.

Kritikk

Partiene viser til at særlig forslag om å kunne bortvise asylsøkere på grensen hvis de kommer fra et nordisk land, og instruksen om ikke å realitetsbehandle søknader fra asylsøkere som kommer fra Russland, skapte debatt.

De tar også opp forslag om å stramme kraftig inn på muligheten for permanent opphold og familiegjenforening, og innføringen av midlertidig opphold for barn fram til fylte 18 år.

– Det har vært en høringsrunde hvor flere store organisasjoner, men også statens faginstanser, har vært kritiske, skriver SV og Venstre i brevet.

Powered by Labrador CMS