Annonse
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kaller spådommene om arbeidsmarkedet «et kjempeparadoks.» Foto: Lise Åserud / NTB    
Nav-spådom

Flere utenfor arbeidslivet, men mangel på arbeidskraft

I tillegg venter de at Norge vil mangle arbeidskraft innen særlig yrkesfag og helsefag, at det er økt risiko for at flere havner utenfor arbeidslivet, og at folk må oppdatere kompetansen sin oftere, skriver NRK.

– Koronapandemien speeder opp omstillingsbehovene i arbeidslivet. Både arbeidsgivere og arbeidstakere må være forberedt på at arbeidslivet kan endre seg ganske raskt, sier Nav-direktør Hans Christian Holte.

Nav skriver også at velferdsstaten vil utfordres av den aldrende og mer sentraliserte befolkningen.

Særlig ufaglærte i lavkompetansejobber risikerer å havne utenfor arbeidslivet, og det gir også risiko for at inntektsforskjellene fortsetter å øke. Imens vil høyt utdannede og yrkesfagutdannede ha lav arbeidsledighet, og dermed vil arbeidsgivere slite med å finne oppdatert kompetanse.

– Vi får både flere som risikerer å havne utenfor arbeidslivet, samtidig som vi kommer til å ha større behov for arbeidskraft. Det er et kjempeparadoks, når vi vet at Norge skriker etter faglært arbeidsplass i en normalsituasjon, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Annonse
Annonse