Arbeidsliv

Kulturen i Forsvaret har på enkelte områder riktig kurs, men det er fremdeles en vei å gå, mener tillitsvalgt. Her står soldater i Artilleribataljonen korrekt oppstilt.

Tillitsvalgt: Kulturen i Forsvaret er på bedringens vei, men det er fortsatt mye å ta tak i

Kulturen i Forsvaret har på enkelte områder riktig kurs, men det er fremdeles en vei å gå, mener tillitsvalgt.

Publisert Sist oppdatert

­

Den 21 år gamle visekorporalen Mikael Brønnum Leonhardsen er landstillitvalgt for de vernepliktige soldatene i Forsvaret. Foto Privat

− Jeg har et inntrykk av at soldatene er mer bevisst tematikken etter varslingssakene i vinter. Samtidig har jeg en opplevelse av det fremdeles er en ukultur enkelte steder i Forsvaret, sier landstillitvalgt Mikael Brønnum Leonhardsen, som representerer de vernepliktige soldatene i Forsvaret.

Ifølge Leonhardsen finnes det dårlige holdninger som ikke slås ned på, og det sender signaler om at disse holdningene er akseptable.

− Dårlige holdninger kommer fra både ansatte og førstegangstjenestegjørende. Det å klare og skape en kultur der alle tør å si ifra når urett skjer overfor en medsoldat, vil nok være en viktig nøkkel på veien mot en bedre kultur, sier han.

LES MER | Generalmajor Elisabeth Michelsen: − Mobbekulturen må utryddes

To utfordringer

Mikael Brønnum Leonhardsen har tillit til Forsvarets ledelse og deres arbeid for å skape en bedre kultur. Som representant for de vernepliktige er han selv en del av dette arbeidet.

− Det er litt synd hvor lite oppmerksomhet det er utenfor organisasjonen om arbeidet som gjøres, sier visekorporalen, som trekker fram to utfordringer i det videre arbeidet:

Et stadig økende antall mål, planer og tiltak som utformes på sentralt nivå i Forsvaret, men som ikke treffer bakkenivået i organisasjonen helt enda. Her har vi fortsatt en vei å gå. Utformingen av helhetlige planer, normer og direktiver skjer veldig fort. Det skyldes nok presset som «kommer fra alle kanter».

− Jeg er opptatt av at alle soldater blir ivaretatt på en god måte. Derfor forventer TVO at alle definisjoner og formuleringer er klokkeklare når nye tiltak utformes, slik at vi ikke skaper flere misforståelser og utfordringer enn vi forsøker å stanse, framhever Leonhardsen.

Alle i Forsvaret burde være trygge på å si ifra når en medsoldat blir dårlig behandlet. Dette burde alle drilles i, akkurat som med andre militære ferdigheter

Trygghet og kompetanse

− Hva mener dere tillitsvalgte skal til for å skape en bedre og tryggere kultur i Forsvaret?

− Vi må stoppe å bruke «å moste» som et begrep. Det bidrar til å ufarliggjøre hva det faktisk dreier seg om, sier Mikael Brønnum Leonhardsen.

«MOST» er den forkortelsen Forsvaret bruker som en fellesbetegnelse for «mobbing, og seksuell trakassering».

− Mobbing, trakassering, uønsket seksuell oppmerksomhet og andre æreskrenkelser er hva «MOST» faktisk innebærer. Alle som er en del av Forsvaret bør reflektere over de ordene enkeltvis, understreker Leonhardsen.

− Alle i Forsvaret burde være trygge på å si ifra når en medsoldat blir dårlig behandlet. Dette burde alle drilles i, akkurat som med andre militære ferdigheter.

Det siste Leonhardsen nevner er konseptet «Mitt lag», som er i ferd med å få fotfeste i store deler av Forsvaret. Hensikten er å snakke om hvilket arbeidsmiljø man ønsker i en liten gruppe som trener sammen og samarbeider ofte.

− Jeg har selv vært med på dette flere ganger og potensialet er stort, men de som leder «Mitt lag» er nødt til å få den kompetansen og det verktøyet som kreves for at konseptet skal gi den effekten man ønsker, sier landstillitsvalgt Mikael Brønnum Leonhardsen.

Powered by Labrador CMS