Arbeidsliv

Ordfører i Oslo, Marianne Borgen, åpnet årets OXLO-konferanse.

Inkludering på agendaen

Hvordan skal vi sørge for at alle ungdommer føler seg inkludert i samfunn, skole og arbeidsliv?

Publisert Sist oppdatert

Dette var det overordnede spørsmålet da Enhet for mangfold og integrering i Oslo kommune arrangerte OXLO-konferansen onsdag. Konferansen er en del av OXLO-uka, som et årlig ledd i Oslo kommunes visjon om å være en åpen og inkluderende by. Sentralt under konferansen stod ungdom og arbeid. Flere unge faller i dag utenfor arbeidslivet enn tidligere, og tallet på unge uføre stiger. Ifølge NAV er det i dag over 13.000 uføre i alderen 20 til 29 år.I store deler av landet er også skolefraværet stort, og mange ungdommer opplever diskriminering og utenforskap. Ordfører i Oslo, Marianne Borgen (SV) mener man må tenke helhetlig når det kommer til å sikre at ungdommer fullfører videregående skole:

– Det er forskjellige grunner til at barn og unge faller utenfor utdanning, og ofte handler det ikke bare om skolen, men om hele oppvekstsituasjonen. Hvordan man har det i hverdagen generelt er viktig dersom unger skal kunne finne glede i å gå på skolen, lære, mestre og komme ut i arbeidslivet, sier Borgen.

Borgen har selv jobbet flere år på ungdomsklubb i Oslo, og mener de kan fungere som en god arena for å bygge sevtillitt. Detter fordi det i bunn og grunn handler det om egen trygghet og tilhørighet, et fokus Borgen mener må starte allerede i barnehagealder:

– Å sikre utdanning for å sikre arbeid er så grunnleggende i folks liv. Men barnehage og skole er bare en del av bildet. Gode møteplasser også utenfor skolen, trygge foreldre som har kapasitet og ressurser til å følge opp, og deltakelse i fellesskapet er også avgjørende. Samarbeid mellom utdanningsinstitusjoner og hjemmet må være godt for å få dette til, sier Borgen.

Andelen av de som mottar trygd som 35 åringer har økt nesten fire ganger siden 1995- Samtidig vet vi at andelen som dropper ut av videregående skole er større hos ungdom fra lavinntektsfamilier enn ellers

Mange faller fra

Nærmere 30 prosent av norske elever fullfører ikke videregående skole. Ifølge direktør for Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, er Norge på topp i Nord-Europa når det kommer til frafall i videregående skole. Av en rapport foretatt av Nordisk institutt for studier av innovasjon, forsking og utdanning (NIFU) på oppdrag for Utdanningsdirektoratet, kommer det fram at de videregående skolene i Oslo samlet sett svakt under eller på landsgjennomsnittet når det gjelder hvor gode skolene er til å sikre at elever fullfører og består. En oversikt over alle de videregående skolene i Oslo viser imidlertid forskjeller innad blant Oslo-skolene, og at andelen som fullfører og består videregående er betydelig lavere på typiske østkantskoler sammenlignet med skoler i vest og sentrum:

– Vedvarende fattigdom er en klar grunn til at noen faller ut av skolen. Hvis du aldri kan være med på fritidsaktiviteter, og dermed faller utenfor det sosiale, gjør dette noe med deg. Det kan føre til sosial eksklusjon i veldig tidlig alder. Du er ikke med i det sosiale fellesskapet, og det gjør noe med din følelse av å være inkludert og akseptert, sier Borgen.

Simen Marcussen er økonom og seniorforsker ved Frischsenteret for samfunnsøkonomisk forskning ved Universitetet i Oslo. Han ser et markant fall i andelen ungdom som er i jobb nå, enn for 10 år siden. Marcussen viser til at en stor andel av de som dropper ut av videregående blir stående utenfor jobb, og mener det er viktig å se økonomiske forskjeller som en viktig grunn til at ungdom ikke fullfører videregående skole.

– Andelen av de som mottar trygd som 35 åringer har økt nesten fire ganger siden 1995- Samtidig vet vi at andelen som dropper ut av videregående skole er større hos ungdom fra lavinntektsfamilier enn ellers. Siden 1992 har andelen unge fra familier med høy inntekt økt fra 80 prosent til nesten 100 prosent, mens andelen fra lavinntektsfamilier har økt fra 50 prosent til 80 prosent. Vi ser altså en svakere utvikling fra de ungdommene som kommer fra lavinntektsfamilier, sier Marcussen.

Powered by Labrador CMS