Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Kan tillitsvalgte inngå en avtale om 12-timers vakter?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg jobber i en kommune, der jeg har fått vite at de tillitsvalgte er i dialog med kommunen om å avtale gjennomsnittsberegning av arbeidstiden, slik at vi skal jobbe 12 timers vakter. Dette ønsker jeg ikke. Jeg er ikke fagorganisert, og flertallet på jobben er heller ikke det. Etter hva jeg har fått med meg ønsker heller ikke flertallet av mine kollegaer en slik turnus. Kan de tillitsvalgte inngå en slik avtale med arbeidsgiver da?

Sykepleier

Svar: For å kunne inngå en avtale om gjennomsnittsberegning av arbeidstiden som innebærer 12 timers vakter, må virksomheten være bundet av tariffavtale og avtalen må inngås med de ansattes tillitsvalgte. Det er et krav at et flertall av arbeidstakerne er bundet av den avtalen som inngås med de tillitsvalgte for at arbeidsgiver skal kunne gjøre den gjeldende for alle arbeidstakere som utfører arbeid av den art avtalen gjelder.

Det siktes til det tariffrettslige bundethetsbegrepet. Bundet av en tariffavtale på arbeidstakersiden er for det første de arbeidstakere som er medlem av den fagforening som har inngått tariffavtalen. De arbeidstakerne som har vært representert ved de tillitsvalgte som inngikk avtalen med arbeidsgiver, vil være bundet av lokal avtale. Det innebærer at dersom et flertall av de ansatte på arbeidsplassen din ikke er fagorganisert, og heller ikke er representert av de tillitsvalgte når avtalen inngås, kan ikke de tillitsvalgte inngå en slik avtale.

SBDL v/advokatfullmektig Mona Mjøen McKiernan

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS