Arbeidsliv

Blir syke av å ha syke barn

Nav presenterer for første gang tall om foreldre som mottar pleiepenger og barna deres.

Publisert Sist oppdatert

Begge foreldrene kan ha rett til pleiepenger, og i gjennomsnitt mottok foreldrene 63 pleiepengedager per barn i løpet av 2016 og 2017. 6 av 10 pleiepengemottakere er kvinner.

Høyt sykefravær

Det legemeldte sykefraværet blant dem som har mottatt pleiepenger i mer enn ett år er vesentlig høyere enn i resten av befolkningen. Enkelte år er det over 50 prosent høyere.

Spesielt høyt blir sykefraværet om søkerne får avslag på søknaden om pleiepenger. Nav rapporterer om et fravær blant mødre som er på 15-16 prosent det året søknaden ble avslått, og om høyt sykefravær også i årene før og etter avslaget.

Korte perioder

Tallene viser blant annet at de aller fleste mottar pleiepenger i bare en kort periode. Bare 1,3 prosent av foreldrene i perioden 2010-2016 hadde pleiepenger i over tre år.

De som mottok pleiepenger lengst, er foreldre til kreftsyke barn. I gjennomsnitt mottok de pleiepenger i 305 dager i løpet av 2016 og 2017. Nummer to på listen er barn med psykiske lidelser og atferdsforstyrrelser. Disse foreldrene mottok pleiepenger for i gjennomsnitt 163 dager.

Powered by Labrador CMS