Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto. Særlig i mannsdominerte yrker sliter ledere med å legge til rette for at seniorer kan stå lenger i arbeid.

Én av tre ledere sliter med å legge til rette for å holde eldre i arbeid

– IA-avtalen og pensjonsreformen er ikke tilstrekkelig, viser ny analyse.

Publisert Sist oppdatert

Det er bred politisk enighet om at det må stimuleres til at eldre kan stå lenger i arbeidslivet.

Blant virkemidlene er trepartssamarbeidets avtale om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen), som reforhandles i disse dager, og pensjonsreformen som åpnet for at flere kan ta gradert uførepensjon og alderspensjon.

En ny analyse utført av forsker ved Fafo, Tove Midtsundstad, sår imidlertid tvil om virkemidlene er godt tilpasset bredden i det norske arbeidslivet.

Analysen, som er publisert i den seneste utgaven av tidsskriftet Søkelys på arbeidslivet, viser at mer enn én av tre virksomhetsledere finner det vanskelig å tilby deltid til eldre arbeidstakere som trenger og/eller ønsker det.

Tallene som er analysert kommer fra en undersøkelse gjennomført i 2010, men de samme politiske virkemidlene setter rammeverket for arbeidsgivere i dag.

«Særlig betenkelig er det at andelen ledere som sier deltid er uaktuelt eller vanskelig å få til på deres arbeidsplass, er høyest i virksomheter som sysselsetter grupper med tradisjonelt høyt sykefravær og lav forventet avgangsalder,» skriver Midtsundstad.

Dette gjelder for eksempel virksomheter som primært sysselsetter håndverkere, industriarbeidere, transportarbeidere og ufaglærte, som ifølge forskeren tradisjonelt har høye tidligpensjonerings- og sykefraværsrater.

Ettersom disse arbeidstakerne gjerne har større behov for tilrettelegging, anser ledere for slike virkssomheter det oftere som vanskelig eller uaktuelt å tilby deltid enn ledere i virksomheter med høyere utdannet arbeidskraft.

Det står imidlertid ikke på ledernes holdninger eller vilje til å tilrettelegge, mener Fafo-forskeren.

– Selv om ledere gjerne vil etterkomme ansattes ulike arbeidstidsønsker og -behov, lar det seg ikke alltid gjøre, skriver hun.

Årsaken kan også være begrensede muligheter for tilpassing grunnet arbeidets art og organisering, eller at økonomiske forhold gir mindre rom for dette, ifølge analysen.

Midtsundstad mener at hverken IA-avtalen eller pensjonsreformen i seg selv er tilstrekkelig for å skape fleksibiliteten som mange seniorer ønsker seg.

– På bakgrunn av funnene kan man også reise spørsmål om det er realistisk å forvente de samme lave sykefraværnivåer og tidligpensjoneringsrater i alle sektorer og næringer, gitt at tilgangen på deltidsarbeid og fleksibelt arbeid, og dermed den faktiske muligheten til gradvis nedtrapping, gradert sykefravær og mulighet til å kombinere uførepensjon med deltidsarbeid, synes å være svært ulikt fordelt mellom virksomheter, skriver forskeren i analysen.

Partene i arbeidslivet tar sikte på å bli ferdige med forhandlingene om IA-avtalen før jul.

Regjeringens sysselsettingsutvalg skal levere sin rapport om utviklingen i arbeidsmarkedet i februar.

Powered by Labrador CMS