Arbeidsliv

1. mai-tog.

Kan vi motsette oss at en ansatt jobber 1. mai?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: En av våre ansatte skal holde en større presentasjon den 2. mai, og sier at hun i den forbindelse er nødt til å jobbe 1. mai. Kan vi motsette oss at den ansatte jobber 1. mai? Og hvis hun jobber 1. mai, må vi betale henne mer i lønn for dette?

Personalrådgiver

Svar: Ansatte som må arbeide på 1. mai skal ha samme lønnstillegg som de etter avtale/regulativ måtte ha krav på for søndager. Dersom det ikke er fastsatt lønnstillegg for arbeid på slike dager, skal den ansatte ha et tillegg på minst 50%, i tillegg til sin vanlige lønn. Dette skal være et 50% tillegg til den lønn som den ansatte oppebærer gjennomsnittlig pr. time for vanlige virkedager.

For å få rett til tillegg må det foreligge en form for aksept hos arbeidsgiver til at arbeidstaker kan jobbe på 1. mai. Det vil falle inn under arbeidsgivers styringsrett å avgjøre om den ansatte skal jobbe denne dagen. Dersom dere mener det ikke er nødvendig at den ansatte jobber på 1. mai, men i stedet forbereder seg i til foredraget f. eks slutten av april, kan dere bestemme at den ansatte ikke skal jobbe på 1. mai. Dersom den ansatte likevel jobber, i strid med en klar og skriftlig instruks om at den ansatte ikke skal jobbe, vil ikke arbeidet kunne regnes som akseptert av arbeidsgiver, og plikt til å utbetale tillegg vil etter min vurdering ikke inntreffe.

Merk at dere uansett har plikt til å betale full lønn for 1. mai, uavhengig av om deres ansatte skal jobbe denne dagen, så lenge 1. mai ikke faller på en søndag eller annen helgedag, og den ansatte har vært tilsatt hos dere sammenhengende de siste 30 dager før 1. mai, eller tilsatt senere når arbeidet er av minst 30 dagers varighet.

SBDL v/advokat Mona Mjøen McKiernan

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS