Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Når begynner oppsigelsestiden å løpe?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Vi ga en ansatt oppsigelse før utløpet av mars, og vedkommende har oppsigelsestid på to måneder. I utgangspunktet så skal hun da fratre 1. mai. Den ansatte hadde før hun ble sagt opp avtalt med oss at hun skulle avvikle 3 uker ferie i april, i perioden 9.- 30. april. Skal den ansatte likevel fratre 1. mai, eller blir det annerledes siden hun skal avvikle ferie?

HR-sjef

Svar: Når arbeidstaker avvikler ferie som ble fastsatt før oppsigelsen ble gitt, skal oppsigelsestiden først begynne å løpe etter at den ansatte har avviklet ferie. Det fremgår av Høyesterettspraksis at oppsigelsestiden skal være sammenhengende. Når ferie løper i oppsigelsestiden etter arbeidsgivers oppsigelse, og oppsigelsestiden er kortere enn 3 måneder, skal oppsigelsestiden først begynne å løpe den første dagen i måneden etter at ferien er fullført. Dette er begrunnet i behovet for å beholde oppsigelsestiden som en samlet periode for arbeidstakers forberedelse og omstilling etter å ha fått oppsigelse fra arbeidsgiver med kortere frist enn 3 måneder. Det innebærer at den ansattes oppsigelsestid starter 1. mai, og utløper 30. juni.

Den ansatte kan samtykke i en annen ordning, men en slik ordning kan først gyldig inngås etter at oppsigelse er gitt. Det innebærer at dersom deres ansatte samtykker i en annen ordning, kan dere avtale at fratredelsestidspunktet er 30. april.

SBDL v/advokat Mona Mjøen McKiernan

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS