Arbeidsliv

Kvinnelige sivilingeniører har en bedre arbeidsmarkedstilpassing enn menn.

Kvinnelige sivilingeniører har lavere arbeidsledighet enn menn

Blant de kvinnelige sivilingeniørene som ble uteksaminert i «det vanskelige 2016», var det ingen som var mistilpasset vinteren 2019. – Slående, skriver NIFU i en fersk rapport.

Publisert Sist oppdatert

Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU) har undersøkt arbeidsmarkedssituasjonen til mastere som ble uteksaminert i 2016, to–tre år etter eksamen, det vil si vinteren 2019.

Et av de mest slående funnene ifølge rapportforfatterne er at det blant sivilingeniørene bare er mennene som er mistilpasset vinteren 2019. Ingen av kvinnene er verken arbeidsledige, undersysselsatt eller ufrivillig i irrelevant arbeid.

Kvinnelige ingeniører har med andre ord en bedre arbeidsmarkedstilpassing enn menn.

Samtidig er arbeidsledigheten blant mannlige sivilingeniører betydelig lavere enn hva forskerne fant i kandidatundersøkelsen et halvt år etter eksamen i 2017, der den var hele 20 prosent var arbeidsledige (mot 7,5 prosent av kvinner).

Arbeidsledige samfunnsvitere

Blant samfunnsviterne er andelen arbeidsledig høyest blant kvinner, og tendensen er at også andre former for mistilpasning er høyest blant kvinner.

En slik tendens fant ikke forskerne i kandidatundersøkelsen et halvt år etter eksamen 2017.

Blant humanistene er det flere mistilpassede kvinner enn menn, og det kommer av at flere kvinner er undersysselsatt.

Blant realistene er det annerledes, med nokså ubetydelige kjønnsforskjeller i spesialkandidatundersøkelsen 2019.

I kandidatundersøkelsen et halvt år etter eksamen 2017 fant forskerne også at samlet mistilpasning var lik blant mannlige og kvinnelige realister (men med en ulik fordeling på arbeidsledighet og andre former for mistilpasning, med menn oftere arbeidsledige, kvinner oftere undersysselsatt eller i irrelevant arbeid).

Blant psykologene og juristene er det ingen menn som er mistilpasset i undersøkelsen.

Men blant kvinnelige psykologer er det imidlertid en ubetydelig mistilpasning, med én prosent som er undersysselsatt, og blant kvinnelige jurister er det også en svært lav andel som er berørt av de ulike formene for mistilpasning.

 

Vanskelig arbeidssituasjon

Statistikken brukt i undersøkelsen viser at det var vanskeligere i 2016 enn i årene før. Blant høyere utdannede var det først og fremst personer utdannet innenfor teknologi (ingeniørfag) og naturvitenskap som ble rammet av arbeidsledighet.

Vinteren 2019 er i gjennomsnitt bare 2,4 prosent arbeidsledige, på grunn av stor etterspørsel etter arbeidskraft.

Et hovedfunn i denne rapporten er at selv om mange i kullet har opplevd arbeidsledighet i en periode på to–tre år etter eksamen, er det lav arbeidsledighet blant masterne, ikke minst blant sivilingeniørene, to–tre år etter eksamen.

Likevel, for den enkelte kan problemer med ikke å få jobb i starten av karrieren få betydning for arbeidsmarkedssituasjonen et par år senere.

Powered by Labrador CMS