Arbeidsliv

USIKKERHET. Henvisning til Navs oppfølging i egen regi i anbudskonkurranser om Nav-leveranser skaper usikkerhet hos leverandører.

Leverandører frykter økt usikkerhet

Leverandører av Nav-tiltak har opplevd å måtte nedbemanne fordi Nav har brukt dem mindre enn forventet. Nå frykter de at økt satsing på tiltak i Navs egen regi kan øke usikkerheten.

Publisert Sist oppdatert

Nav skal i tiden som kommer avgjøre hvilke virksomheter som tildeles store kontrakter for å gjennomføre arbeidsmarkedstiltakene avklaring og oppfølging. De som vinner kontrakter i anbudsrundene, vil være sikret oppdrag de kommende fire årene. Men omfanget av oppdragene er usikre.

Både i kontraktene i forrige anbudsrunde og i kontraktene som nå er utlyst, er det anslag over antall tiltaksplasser som leverandørene skal stille med. Nav forplikter seg imidlertid ikke til å bruke alle plassene de anslår det er behov for.

Hvor mange plasser Nav vil benytte seg av, vil blant annet avhenge av prioriteringer hos Nav på fylkesplan, ifølge anbudsdokumentene.

Les også: Nav inviterer til kamp om kontrakter verdt milliarder

Nytt element

I anbudskonkurransene som nå er utlyst for oppfølgingstiltaket, er det kommet inn et nytt element som skaper usikkerhet hos tiltaksleverandørene.

«Det gjøres oppmerksom på at mange Nav-kontor gjennomfører Utvidet oppfølging i egen regi», skriver Nav i anbudsdokumentene.

Utvidet oppfølging i Navs egen regi er oppfølging Nav selv gir til personer som trenger mye hjelp for å komme ut i arbeid. Nav har de siste årene fått økte midler til å drive slik oppfølging, som tidligere har vært satt ut til eksterne aktører.

Foto AVVIK: – Vi har fått rapporter fra medlemmer om til dels store avvik mellom rammene i kontraktene og Navs faktiske bruk av tiltaksplasser, forteller informasjonssjef Flemming Trondsen i ASVL. (Foto: ASVL)

Avvik mellom rammer og bruk

Som Velferd tidligere har fortalt, opplever en del tiltaksleverandører en uforutsigbarhet knyttet til Navs bruk av deres tjenester.

– Vi har fått rapporter fra medlemmer om til dels store avvik mellom rammene i kontraktene og Navs faktiske bruk av tiltaksplasser. Det har skapt usikkerhet hos leverandører som har oppbemannet i henhold til rammene, sier informasjonssjef Flemming Trondsen i bransjeorganisasjonen ASVL.

Nå frykter ASVL at henvisningen i anbudsdokumentene til Navs satsing på tiltak i egen regi, vil gjøre denne usikkerheten større.

– Når man velger å gjøre særlig oppmerksom på tiltak i Navs egen regi og det samtidig sies at bruk av tiltaksplasser avhenger av fylkenes prioritering, bidrar det til usikkerhet. Det skaper uklarhet om arbeidsfordelingen mellom Nav og tiltaksleverandørene, sier Trondsen.

HULL INGEN HINDRING: Stadig flere arbeidsgivere ser forbi CV- hull, ifølge direktør Kenneth Stien i Arbeid & Inkludering. Foto Arbeid & Inkludering

Forutsigbarhet er viktig

Også den andre store bransjeorganisasjonen på feltet, Arbeid & Inkludering, er bekymret for at henvisningen i anbudspapirene til tiltak i Nav egen regi kan gi mindre forutsigbarhet for tiltaksleverandørene.

Direktør Kenneth Stien i Arbeid & Inkludering mener det er viktig med klare rammer for tiltak i Navs egen regi.

«Forutsigbarhet for leverandører er viktig og forholdet til Nav egenregi er på mange måter jokeren her. I inneværende periode har leverandører enkelte steder måtte ty til store nedbemanninger og omstruktureringer fordi det har vært til dels store avvik mellom bestilte plasser og de plassene Nav har fylt. Nav egenregi har påvirket dette, og det viser igjen at det er viktig med en tydeligere innramming av Navs aktiviteter i egenregi», skriver direktør Stien i en e-post til Velferd.

«Hvis leverandørene risikerer å få tap på uforutsigbare kontrakter, vil jo aktørene vegre seg fra å levere anbud. Vi er derfor tilfreds med at tildelingsbrevet fra Arbeidsdepartementet til Nav understreker at det skal være et levedyktig leverandørmarked for avklarings- og oppfølgingstjenester», skriver Stien.

Konkurranseutsetting av Nav-tiltak

I 2015 ble de to arbeidsmarkedstiltakene avklaring og oppfølging lagt ut på anbud, og anbudsrunder ble gjennomført i alle landets fylker i 2015 og 2016.

Anbudsutsettingen innebar at private tiltaksleverandører kunne konkurrere om kontrakter på tiltak som tidligere ble utført av forhåndsgodkjente attførings- og vekstbedrifter.

Nye kommersielle aktører kapret store kontrakter, men ingen nye ideelle aktører kom inn på dette markedet

Nå utløper snart kontraktene som ble inngått etter at tiltakene ble satt ut på anbud. Dermed vil det komme nye anbudsrunder. De første nye anbudskonkurransene er utlyst i Agder og Øst-Viken.

Velferd + DP

Powered by Labrador CMS