Arbeidsliv

«Regjeringen vil stille strengere krav til Navs tiltaksleverandører og sørge for at oppnådde resultater tillegges vekt ved tildeling av oppdrag», står det i den politiske plattformen som ble framforhandlet på Granavolden Gjæstgiveri av (f.v.) Erna Solberg, Siv Jensen, Trine Skei Grande og Kjell Ingolf Ropstad.

– Nav-anbud i strid med regjeringsplattformen

Nav vil tildele kontrakter verdt milliarder uten å stille krav til erfaring og dokumenterte resultater. Det synes å stå i strid med regjeringens politikk, mener tiltaksleverandører.

Publisert Sist oppdatert

Nav har utlyst store konkurranser på levering av arbeidsmarkedstiltakene avklaring og oppfølging. Kontraktene som er utlyst, har en verdi på over én milliard kroner, og nye anbudskonkurranser verdt flere milliarder vil komme.

Da de to tiltakene ble satt ut på anbud i 2015/2016 fikk Nav kritikk for ikke å stille krav til erfaring og dokumenterte resultater hos dem som konkurrerte om oppdrag. Slike krav stilles heller ikke i de nye anbudsutlysningene.

Navs argument er nå som da at krav om å dokumentere tidligere resultater kan virke ekskluderende.

– Slike krav kan ekskludere nye leverandører, sa kontorsjef Trond Wetlesen i Arbeids- og velferdsdirektoratet da Velferd nylig skrev om de nye anbudskonkurransene.

HULL INGEN HINDRING: Stadig flere arbeidsgivere ser forbi CV- hull, ifølge direktør Kenneth Stien i Arbeid & Inkludering. Foto Arbeid & Inkludering

Skeptiske leverandører

Bransjeorganisasjonen Arbeid & Inkludering i NHO, som representerer over hundre arbeidsinkluderingsbedrifter, er kritisk til at Nav ikke vil legge vekt på tidligere erfaringer og resultater ved tildeling av kontrakter.

«Jeg har merket meg at det heller ikke i denne runden vil bli lagt vekt på dokumenterte resultater og erfaring», skriver direktør Kenneth Stien i Arbeid & Inkludering i en e-post til Velferd.

«Det synes å stå i strid med den nye regjeringsplattformen der det bl.a. står at ‘Regjeringen vil stille strengere krav til Navs tiltaksleverandører og sørge for at oppnådde resultater tillegges vekt ved tildeling av oppdrag’», påpeker Stien.

Foto – Det er synd for arbeidssøkerne at Nav ikke stiller krav til dokumenterte resultater, sier direktør Dag Sandvik i ASVL. (Foto: ASVL)

Vanlig å sjekke referanser

Også ASVL, som organiserer flere hundre vekst- og attføringsbedrifter over hele landet, stiller seg spørrende til at Nav ikke vil legge vekt på tidligere erfaring og resultater.

– Det er synd for arbeidssøkerne at Nav ikke stiller krav til dokumenterte resultater, sier direktør Dag Sandvik i ASVL.

– Når du og jeg kjøper tjenester, sjekker vi jo alltid referansene til leverandørene. Nav velger altså å stole på at en gitt leverandørs beskrivelse av hvordan de har tenkt å utføre jobben, er god nok dokumentasjon, konstaterer Sandvik.

I likhet med Arbeid & Inkludering har ASVL merket seg at det synes å være manglende samsvar mellom regjeringsplattformen og det at Nav ikke vil legge vekt på dokumenterte resultater i anbudsrundene. På bakgrunn av det som står i regjeringsplattformen forventer organisasjonen at Nav etter hvert vil endre sine kriterier.

Les også: Nav inviterer til kamp om kontrakter verdt milliarder

Politikere mener resultater skal telle

Velferd har spurt flere stortingspolitikere om deres syn på det tilsynelatende misforholdet mellom Navs kriterier i anbudsutlysningene og det som står i regjeringserklæringen fra Granavolden.

TROR PÅ GJENNOMSLAG: Frps Erlend Wiborg tror EU vil gå med på en kjøpekraftjustering av trygdeutbetalinger til utlandet. Foto Jon Olav Nesvold, NTB scanpix

Til lederen av Stortingets arbeids- og sosialkomité, Erlend Wiborg fra Fremskrittspartiet, har Velferd stilt følgende spørsmål:

Burde ikke det som står i Granavolden-erklæringen tilsi at Nav legger vekt på erfaring og dokumenterte resultater i anbudskonkurranser ved tildeling av oppdrag for øvrig?

«Jo. Nav skal styres mer på resultater enn antall tiltak», svarer Wiborg i en e-post til Velferd.

«Det er et uttalt mål i den nye regjeringsplattformen at det skal stilles strengere krav til tiltaksleverandører og at resultater skal tillegges vekt ved tildeling av oppdrag», skriver Wiborg.

Også velferdspolitisk talskvinne i SV, Solfrid Lerbrekk, mener tidligere erfaringer og resultater må telle med ved vurdering av hvem som skal tildeles oppdrag for Nav.

– Det er helt klart behov for å legge vekt på dokumenterte resultater. Det er viktig. Det er rart om Nav ser bort fra dette, sier Lerbrekk, som i likhet med Wiborg sitter i Stortingets arbeids- og sosialkomité.

Skrivekonkurranse

Anbudskonkurransene på tiltakene avklaring og oppfølging er en følge at av regjeringen konkurranseutsatte de to tiltakene for noen år siden. Nav gjennomførte de første anbudsrundene i 2015/2016, og analyseselskapet Proba har evaluert hvordan anbudsrundene ble gjennomført den gangen.

I evalueringen kom det fram at flere ansatte i tiltaksbransjen opplevde anbudsrunder som en skrivekonkurranse der det handlet mer om å skrive det beste tilbudet enn om å ha best kvalitet på tiltakene.

En medarbeider hos en tiltaksleverandør som Proba snakket med, påpekte at det var blitt et marked for skriving av anbud:

«Flere leier inn profesjonelle til å utarbeide dokumentene. Det vokser fram et marked for profesjonelle anbudsskrivere. Etter at vi vant har vi fått masse tilbud om å kjøpe dokumentene våre, og flere tilbud om at jeg skal skrive anbud for andre.»

Foto – Det er helt klart behov for å legge vekt på dokumenterte resultater. Det er rart om Nav ser bort fra dette, mener stortingsrepresentant Solfrid Lerbrekk (SV). (Foto: Stortinget)

Pris og kvalitet

I Proba-evalueringen kom det også fram at en del mente press på pris gikk ut over kvaliteten, selv om det i anbudskriteriene gikk fram at kvalitet skulle telle mer enn pris, med henholdsvis 60 prosent og 40 prosent.

I anbudene som nå er utlyst, teller kvalitet 70 prosent. Ifølge Nav vil dette gi et tydeligere signal om at kvalitet er viktig.

Endringen er positiv, men rokker ikke ved grunnleggende innvendinger mot konkurranseutsetting, mener Solfrid Lerbrekk i SV.

– Det er bra at man går opp til 70 prosent, men det er bare ti prosent mer. Fortsatt vil det være et press på å få kostnadene ned dersom det er åpning for at kommersielle aktører får være med i anbudsrunden, sier hun.

Delte meninger om anbud

SV var imot da regjeringen valgte å sette de to Nav-tiltakene ut på anbud, og partiet har ikke endret standpunkt.

– Anbud gir mye byråkrati, og det koster mye å gjennomføre anbudsrunder. Og det har ikke blitt mer mangfold, slik meningen var. Vi har også hørt fra brukere og ansatte om dårligere kvalitet, sier hun.

– Nav-tiltak passer ikke for anbudsutsetting. Man bør heller inngå langsiktige avtaler med dyktige attføringsbedrifter. Samtidig har vi sett at tiltak i Navs egen regi har vært vellykket, og dette må utvides.

Erlend Wiborg fra Fremskrittspartiet mener på sin side at anbudsutsettingen har vært en suksess.

«FrP er tilhengere av å benytte de beste leverandørene, for å nå målene. Noen tiltak har vist seg best i Nav-regi, andre av andre leverandører. Vårt mål er å hele tiden søke de mest effektive tiltakene for å få flest mulig ut i arbeid», skriver Erlend i sin e-post til Velferd.

Wiborg peker på flere tiltak som er nødvendige for å få flere i jobb: «Konkurranse om leveransene, tydelige resultatmål, økt markedskompetanse i Nav, mer resultatstyring og lokal handlefrihet. Dette er momenter som sammen vil bidra til å gi brukerne bedre bistand, med høyere kvalitet og kunne gi bedre resultater på sikt», mener Wiborg.

Konkurranseutsetting av Nav-tiltak

I 2015 ble de to arbeidsmarkedstiltakene avklaring og oppfølging lagt ut på anbud, og anbudsrunder ble gjennomført i alle landets fylker i 2015 og 2016.

Anbudsutsettingen innebar at private tiltaksleverandører kunne konkurrere om kontrakter på tiltak som tidligere ble utført av forhåndsgodkjente attførings- og vekstbedrifter.

Nye kommersielle aktører kapret store kontrakter, men ingen nye ideelle aktører kom inn på dette markedet

Nå utløper snart kontraktene som ble inngått etter at tiltakene ble satt ut på anbud. Dermed vil det komme nye anbudsrunder. De første nye anbudskonkurransene er utlyst i Agder og Øst-Viken.

Velferd + DP

Powered by Labrador CMS