Arbeidsliv

I stillingen jeg har nå, har jeg hatt en avtale om gjennomsnittsberegning av arbeidstiden min.

Har jeg rett på overtidsbetaling i oppsigelsetiden min?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg har sagt opp min nåværende stilling for å gå over i ny stilling i et annet selskap. I stillingen jeg har nå, har jeg hatt en avtale om gjennomsnittsberegning av arbeidstiden min.

Dette er fordi det regelmessig er svingninger i arbeidsmengden, og ordningen har fungert bra, med mer jobb i enkelte perioder og mindre jobb i andre perioder.

Nå begynner imidlertid oppsigelsestiden min å gå mot slutten, og jeg har den siste tiden vært inne i en periode hvor det har vært mye jobb.

Mitt spørsmål er derfor: Vil jeg ha rett på overtidsbetalt for de ekstra arbeidstimene (det som overstiger 40 timer i uken) som jeg jobber i min avsluttende periode, i og med at jeg ikke får kompensert for dette ved å jobbe mindre senere?

Svar: Dette er et godt spørsmål, som arbeidsmiljøloven ikke gir et direkte svar på. Først og fremst må du derfor se på hva som er avtalt mellom deg og arbeidsgiver i forbindelse med denne gjennomsnittsberegningen.

Dersom ikke arbeidsavtalen din – eller andre avtaler du har med arbeidsgiver – sier noe om denne situasjonen, vil utgangspunktet være følgende:

Arbeidsmiljøloven § 10-5 regulerer adgangen til gjennomsnittsberegning av arbeidstid. Her ser vi at alt arbeid som er utført innenfor rammene av gjennomsnittsberegningen er å anse som alminnelig arbeidstid – og følgelig er det ikke å anse som overtid.

Fordi arbeidet regnes for å være alminnelig, vil du altså ikke ha krav på overtid for det arbeid som overstiger 40 timer i uken, til tross for at du ikke senere vil få noen tilsvarende kortere arbeidstidsperiode.

Vi anbefaler her likevel at du tar opp dette spørsmålet med arbeidsgiver, i og med at avtalen var at du ville ha blitt kompensert for merarbeidet dersom du hadde fortsatt i virksomheten. Her kan det derfor være rom for å komme fram til en løsning.

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS