Arbeidsliv

STOR ØKNING: Ledighetene blant innvandrere økte med om lag 80 prosent fra tredje kvartal i fjor til tredje kvartal i år, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Én av ti innvandrere er arbeidsledig

Arbeidsledigheten blant innvandrere er tre ganger så høy som ledigheten i resten av befolkningen, viser nye tall.

Publisert Sist oppdatert

Den registrerte ledigheten blant innvandrere gikk opp fra 5,5 prosent i tredje kvartal i fjor til 9,5 prosent i tredje kvartal i år, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det betyr at andelen av innvandrere som var ledige, økte fra én av 18 til om lag én av ti.

I befolkningen ellers gikk ledigheten opp fra 1,7 til 3,2 prosent i samme periode.

Ledigheten blant innvandrere var med andre ord omtrent tre ganger så høy i resten av befolkningen både i tredje kvartal i fjor og på samme tid i år.

Høyere terskel

I alt var 122.224 personer registrert som helt arbeidsledige i tredje kvartal i år. Av disse var 46.895 innvandrere. Det vil si at innvandrere utgjorde 38,4 prosent av de registrerte ledige. Dette er en andel som har vært nokså stabil de siste årene, ifølge SSB.

Ledigheten øker i de fleste grupper, og det skyldes i stor grad koronakrisen som har rammet arbeidslivet i form av permitteringer og færre ledige stillinger. Det innbærer at mange av de registrerte ledige er permitterte personer som søker om dagpenger.

Samtidig er terskelen for å komme inn på arbeidsmarkedet blitt høyere for de som er nykommere. Det gjelder for eksempel nyutdannet ungdom og flyktninger som har gjennomført introduksjonsprogrammet, påpeker SSB i en omtale av de nye tallene.

Innvandrere fra Afrika har høyest ledighet

Afrikanske innvandrere hadde i august 2020 høyest ledighet, på 14,3 prosent. Dernest kom de fra Asia og EU-land i øst med henholdsvis 10,7 og 10 prosent ledige.

Ledigheten blant innvandrere fra Vest-Europa var på 6,1 prosent, mens det var 4,9 prosent ledige blant innvandrere fra andre land i Norden.

Innvandrere fra Afrika har hatt høyest andel registrerte ledige i en årrekke. Det må ses i lys av den høye andelen flyktninger i denne innvandrergruppen, ifølge SSB.

Høyest ledighet i Oslo

Oslo og Viken var fylkene med høyest registrert ledighet blant innvandrere i august , med henholdsvis 10,4 og 10 prosent. Oslo hadde dessuten høyest ledighet i befolkningen ellers, på 3,9 prosent.

Også Vestland og Rogaland hadde høy arbeidsledighet blant innvandrere, med 9,7 prosent ledige.

De to nordligste fylkene, Troms og Finnmark og Nordland, hadde lavest registrert ledighet blant innvandrere. Begge fylker lå litt i overkant av 7 prosent. Nordland hadde også lavest ledighet i befolkningen ellers, 2,4 prosent.

Nesten 80 prosent økning

I absolutte tall var det en økning fra 26.112 helt ledige blant innvandrere i august i fjor til 46.895 i august i år. Dette utgjør en vekst på 79,6 prosent. I befolkningen for øvrig var veksten noe sterkere, fra 38.945 til 75.329, dvs. en økning på 93,4 prosent, viser SSBs tall.

Powered by Labrador CMS