Arbeidsliv

– Den undersøkelsen vi avsluttet i går, peker mot en markant forverring av sentimentet, spesielt i reiseliv og andre deler av tjenestesektoren, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.

1 av 4 bedrifter har tilbudt mer i lønn for å rekruttere

I en ny undersøkelse svarer rundt halvparten av NHO-bedriftene at de mangler kvalifisert arbeidskraft - det høyeste siden 2008.

Publisert Sist oppdatert

Før smittetallene skjøt fart de siste ukene, var det dominerende bildet at økonomien var ute av krisen og at veksten nå blant annet ble begrenset av mangel på folk.

Flere bedrifter rapporterer om at de slet med å rekruttere kvalifisert arbeidskraft. Flere har måttet la være å ansette eller ansette folk med annen kompetanse enn ønsket, og 25 prosent har tilbudt mer i lønn for å rekruttere.

Mange av dem som har slitt mest med å få tak i arbeidskraft, er dem som nå igjen opplever kanselleringer eller omsetningssvikt.

– Dette er bakgrunnen for et ønske om en lønnsstøtteordning slik at de ikke igjen må sette ansatte på porten, med fare for at de senere ikke får dem tilbake, skriver NHO i en pressemelding.

Fra optimisme til pessimisme

Medlemsundersøkelsen viser at smitteverntiltakene som kom forrige uke har forverret synet på nåsituasjonen for bedriftene, spesielt innen servering og overnatting.

I begynnelsen av desember svarte 33 prosent i NHOs medlemsundersøkelse at nåsituasjonen er god, ned fra 51 prosent måneden før. Om lag en fjerdedel betegnet situasjonen som dårlig.

– Den undersøkelsen vi avsluttet i går, peker mot en markant forverring av sentimentet, spesielt i reiseliv og andre deler av tjenestesektoren, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.

Han tror omsetningssvikten i de hardest rammede næringene vil merkes også i makro, men undersøkelsen viste foreløpig ikke noe bred krise.

– Dette er i hovedsak avgrenset til de næringene som har slitt mest under hele pandemien, skriver NHO.

Andelen bedrifter som frykter konkurs har økt til 13 prosent fra 5 prosent i oktober.

Økte innkjøpspriser bekymrer

Økte innkjøpspriser er også blant bedriftenes bekymringer.

I november oppga over halvparten av medlemsbedriftene at økte innkjøpspriser er et stort hinder mot vekst. Siden da har energiprisene økt ytterligere.

I november steg samlet norsk inflasjon til 5,1 prosent, det høyeste på 13 år.

NHO tror inflasjonen lander på rundt 3,4 prosent i år, men at den dempes til 2,2 prosent neste år før den kommer tilbake på linje med Norges Banks inflasjonsmål på to prosent i 2023 og 2024.

Powered by Labrador CMS