Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Har jeg noen rettigheter ved sykdom under avspasering?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Etter å ha jobbet en del overtid i det siste, avtalte jeg med arbeidsgiver at jeg skulle avspasere denne overtiden torsdag og fredag, en uke for litt siden. Da disse dagene kom, ble jeg imidlertid syk på fredagen.

Jeg ringte arbeidsgiver og ga beskjed om dette, som vanlig. Jeg ser imidlertid i timeregistreringssystemet vårt at jeg har blitt registrert med avspasering begge dager, selv om jeg var syk.

Jeg vet at man har rett til å få tilbake ferie, under visse vilkår, dersom man har vært syk i ferien. Gjelder det noe tilsvarende ved avspasering?

Svar: Avspaseringsadgangen er regulert i arbeidsmiljøloven § 10-6 tolvte ledd, hvor det står at arbeidsgiver og arbeidstaker skriftlig kan avtale "at overtidstimer helt eller delvis skal tas ut i form av arbeidsfri på et avtalt tidspunkt".

Det er ingen tilsvarende regulering av å få igjen avspaseringsdager ved sykdom, slik som er tilfellet med ferie. Fordi avspaseringsadgangen bygger på avtale mellom deg og arbeidsgiver, måtte derfor anledningen til å få igjen avspaseringsdagen også vært avtalt dere imellom.

Du har dessverre dermed ingen rett til å få erstattet denne etter lovverket.

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS