Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Hva er pensjonsunntaket ved virksomhetsoverdragelse?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg så at dere for litt siden svarte på et spørsmål som dreide seg om virksomhetsoverdragelse etter arbeidsmiljøloven kap. 16, hvor dere blant annet viste til at arbeidstakernes rettigheter og plikter videreføres til ny arbeidsgiver ved overdragelsen, men at det er noen unntak for pensjon. Kan dere utdype hva som ligger i dette?

Svar: I arbeidsmiljøloven § 16-2 (3), står det at arbeidstakers rett til videre opptjening av alders-, etterlatte- og uførepensjon overføres til ny arbeidsgiver, men at ny arbeidsgiver kan velge å gjøre allerede eksisterende pensjonsordninger gjeldende for de overførte arbeidstakerne. Det vil si at de ansatte, for videre pensjonsopptjening, ikke kan kreve å ta med seg sin gamle pensjonsordning over til ny arbeidsgiver.

Det er her viktig å være oppmerksom på at det kun gjelder retten til videre opptjening. I en Høyesteretts-dom fra i år, kom dette spørsmålet opp, for hvorvidt den nye arbeidsgiveren hadde plikt til å betale reguleringspremier på allerede opptjent pensjon, for de overdratte ansatte.

Reguleringspremie er en premie som skal dekke oppregulering som følge av alminnelig lønnsutvikling mv., og påløper så lenge den pensjonsberettigede lever. Høyesterett fant at dette ikke var omfattet av pensjonsunntaket, fordi reguleringspremiene ikke var «videre opptjening», men allerede opptjent pensjon. Ny arbeidsgiver måtte derfor betale reguleringspremie for alle de ansatte.

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS