Ledelse

– Medarbeidere med utrygge ledere opplever det som mer nytteløst å ta opp viktige saker med sin overordnede enn de som har trygge ledere, forteller Ingvild Müller Seljeseth til Forskning.no.

Nytteløst å snakke med truede ledere som er redd for å miste makt

En fersk undersøkelse viser at til og med erfarne ledere kan føle at deres makt er truet når medarbeidere tar opp alvorlige saker på arbeidsplassen.

Publisert Sist oppdatert

Lederne som mener at posisjonen deres er truet, vurderer kompetansenivået til sine medarbeidere vesentlig lavere enn trygge ledere.

Usikre ledere er også tilbøyelige til å tenke at medarbeiderne ikke vil dem vel og kan se på dem som mulige motspillere.

Det viser den omfattende undersøkelsen «The futility of speaking up to a threatened leader: The mediating role of a leaders’ devaluation of followers’ competence.»

Undersøkelsen er gjennomført av førsteamanuensis Ingvild Müller Seljeseth ved Høyskolen Kristiania og professor Miha Skerlavaj.

Det var nettstedet Forskning.no som først omtalte undersøkelsen.

– Medarbeidere med utrygge ledere opplever det som mer nytteløst å ta opp viktige saker med sin overordnede enn de som har trygge ledere, forteller Seljeseth til Forskning.no.

Når ansatte opplever at det ikke er noe poeng å ta opp viktige temaer med lederen, slutter de med å gjøre det.

Gjør vondt verre

I en tid der det stilles stadig økte krav til ledere, kan noen hver føle posisjonen sin som utsatt og truet, enten det er en reell grunn til det eller ikke.

Den negative konsekvensen for disse usikre lederne er at de går glipp av verdifull innsikt om virksomheten de styrer.

De går glipp av nye ideer og tanker som kunne hjulpet den truede lederen til å styrke sin posisjon.

Seljeseth og Skerlavaj har gjennom studien identifisert en potensielt negativ spiral som gjør vondt verre for utrygge ledere.

De truede lederne trekker seg inn i seg selv, nedvurderer kompetansen til medarbeiderne sine og betrakter dem som motarbeidere.

– Er det mulig å gi noen råd til ledere som opplever posisjonen sin som truet?

– Vær offensiv i stedet for å trekke deg inn i deg selv. Når du opplever å være truet, er det viktigere enn noen gang å be om og lytte til innspill fra medarbeiderne dine i stedet for å nedvurdere kompetansen de har, sier Ingvild Müller Seljeseth.

Powered by Labrador CMS