Ledelse

7 kjennetegn ved ledere som er flinke til å lede på avstand

Publisert Sist oppdatert

Å lede ansatte som jobber fra et annet sted enn deg, for eksempel på et hjemmekontor, kan være hakket mer krevende enn å lede medarbeidere som du treffer til daglig.

Joseph Grenny og David Maxfield, som begge er social scientists, foredragsholdere og forfattere av flere bøker om ledelse, mener imidlertid å funnet fram til noen gode måter å lede på når du skal lede på avstand, ifølge cio.com.

46 prosent av deltagerne i undersøkelsen sa at de lederne som var flinkest til å lede på avstand hadde jevnlig og hyppig kontakt med medarbeiderne sine.

I en undersøkelse duoen gjorde blant 1153 arbeidstagere, ba de respondentene om å beskrive en leder som var spesielt flink til å lede medarbeidere som jobbet utenfor huset. Etter å ha gått igjennom de 853 beskrivelsene de fikk inn, mener Grenne og Maxfield å se at ledere som er flinke til å lede på avstand har følgende syv kjennetegn:

  • Er ofte i kontakt med medarbeiderne
    46 prosent av deltagerne i undersøkelsen sa at de lederne som var flinkest til å lede på avstand hadde jevnlig og hyppig kontakt med medarbeiderne sine. Det var et mønster i kontakten, og inkluderte gjerne også et møte eller en-til-en-samtale.
  • Vil møte folk personlig
    En av fire fremhever ledere som insisterer på å møte medarbeiderne ansikt til ansikt for å drive teambuilding. Det kan være en dag i uken, en gang i måneden etc. Hvis personlige møter er umulig, er videokonferanse et alternativ.
  • Er flinke til å kommunisere
    De lederne som er flinkest til å lede på avstand, får i undersøkelsen skryt for å være gode lyttere og å kommunisere på en måte som inngir tillit og respekt. De spør om arbeidsmengde og fremdrift, uten å bli detaljstyrende.
  • De er tydelige i sine forventninger
    Tydelige forventninger til både medarbeidere på kontoret og medarbeidere som jobber et annet sted, er avgjørende. Folk er ikke usikre på prosjekter, roller og tidsfrister.
  • Er tilgjengelige
    Medarbeiderne verdsetter ledere som er tilgjengelige og svarer raskt på viktige henvendelser, selv når folk jobber i andre tidssoner. Dette er ledere som bruker mange kanaler for å kommunisere, herunder tekstmeldinger, Skype, mail, telefon, chat.
  • Vet hvordan de bruker teknologi til å fremme samarbeid
    De som er flinkest til å lede på avstand behersker flere typer kommunikasjonsteknologi enn mail og telefon, deriblant ulike digitale plattformer for samarbeid og ulike typer teknologi for videokonferanse.
  • Prioriterer relasjoner
    Gode ledere bygger relasjoner til medarbeidere; også til de som befinner seg andre steder enn på kontoret. De tar seg tid til å snakke om familie, hobbyer og fritid; det vil si andre ting enn jobben som betyr noe for folk. Ifølge denne undersøkelsen gir gode ledere også medarbeiderne på teamet tid til å skape personlige bånd og relasjoner seg imellom.

Denne undersøkelsen handler om å lede på avstand, og ikke om ledelse av medarbeidere man treffer til daglig, men hadde man spurt medarbeiderne på kontoret om hva de mener kjennetegner de beste lederne, vil vi tippe at de hadde svart noe lignende.

Powered by Labrador CMS