Ledelse

– Man lærer ikke ledelse gjennom å sitte og se på

Ledelse læres best gjennom praksis, mener BI-professor.

Publisert Sist oppdatert

– Ledelse er delte og kollektive handlinger, og kan derfor ikke isoleres til en enkelt leders personlighetstrekk eller en enkeltrelasjon mellom leder og en medarbeider, skriver BI-professor Cathrine Filstad hos BI Business Review.

Hun mener derfor at ledelse må læres nettopp gjennom delte og kollektive handlinger og prosesser, og avhenger helt og holdent av konteksten ledelsen skal utøves i.

Gjennom sin egen forskning har hun funnet at ledelse som læres på kurs, i nettverk, i trening og gjennom observasjon er vel og bra, men at ledere først og fremst må finne sin egen måte å bruke ledelse på i praksis.

– Man lærer ikke ledelse gjennom å sitte på tribunen og se på, skriver hun.

Den uoversiktlige helheten

Ledelse er i praksis uoversiktlig, men helhetlig og dynamisk, forklarer Filstad. Her må ledere mestre og håndtere enkeltsituasjoner heller enn å gjennomføre en normativ ledelsesmodell man har lært på kurs.

Når man blir kastet ut i det får man et bedre bilde av hvilken type ledelse som må utvikles hvis man skal få til endring.

I egne studier har hun intervjuet og observert 27 ledere i politiet, og finner at læring av ledelse handler om disse dag-til-dag-hendelsene som må løses med de tilgjengelige ressursene. De var opptatt av å finne sine egne måter å utøve lederskap, og utvikle sin egen lederidentitet.

Filstad konkluderer:

«Ledelse blir lært gjennom praktisk ledelse og krever tid, mens lederkurs gir nødvendig trygghet og tillit, samt mulighet til å reflektere over egen ledelse. I tillegg understrekes betydningen av kolleger og nettverk, for formell og uformell dialog, støtte og synspunkter, og mulighet for refleksjon».

Lær gjennom praksis

Hvis man skal lære ledelse gjennom praksis skriver Filstad at det er sentralt å forstå hvilke muligheter for ledelse som finnes. Da må man kartlegge:

  • Hva er den kulturelle konteksten?

  • Hva er de sosiale og relasjonelle mulighetene?

  • Hvilken kunnskap sitter de ansatte og lederne med?

  • Hvilke muligheter finnes for å utvikle disse kunnskapene videre?

– Lederkurs og andre ledelsesarenaer har begrenset verdi uten en praksis som sier hvilken ledelse man bør utvikle, skriver Filstad.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS