Ledelse

Unge krever mer teknologi enn sjefen kan tilby

Minstekravet til framtidige arbeidstakere er teknologi som fungerer like sømløst som teknologien man bruker på privaten.

Publisert Sist oppdatert

De fleste arbeidsplasser er dårlig forberedt på å møte de teknologiske kravene fra nåværende og framtidige ansatte. Det viser en verdensomfattende studie av 18.000 studenter og arbeidstakere innenfor generasjonene X, Y og Z (se forklaring i faktaboks). Studien er gjennomført av den franske handelshøyskolen INSEAD.

Ikke overraskende har generasjon Z de høyeste kravene. 42 prosent av dem forventer for eksempel at virtuell virkelighetsteknologi kommer til å påvirke arbeidslivene deres i stor grad.

Generasjon X og generasjon Y, ofte omtalt som «millennials», svarte også at digitale ferdigheter er viktig. Nesten 70 prosent av disse gruppene mente at teknologi og digitale ferdigheter er viktig, men bare 40 prosent mente at arbeidsgiverne henger med i tiden.

Økt fleksibilitet

Ifølge studien forventer både nåværende og framtidige arbeidstakere at teknologisk utvikling kommer til å medføre økt fleksibilitet, spesielt med tanke på arbeidssted. Yngre generasjoner forventer å kunne jobbe hvor de vil.

Gjennom teknologiske utviklinger, med virtuelle team- og kommunikasjonsplattformer er det mye lettere å tilrettelegge.

70 prosent av deltakerne i undersøkelsen svarte at fleksible arbeidsordninger kom til å være viktig for dem i de neste ti årene av karrieren.

Fallgruver

Alle disse funnene avdekker to viktige utfordringer ledere må tenke på når de leter etter nye ansatte, skriver Henrik Bresman og Vinika D. Rao ved INSEAD – ledelsesgapet og ferdighetsgapet.

Ledelsesgapet sikter til ubalansen i hvem virksomheter produserer teknologi for. Digitale løsninger går ofte ut til sluttbrukerne, mens lite av det blir utnyttet i virksomhetene. Undersøkelsen viser at bedrifter gjør det lurt i å ta i bruk ny teknologi, smarte samarbeidsverktøy og kommunikasjonsplattformer for sine ansatte.

De forventer det, skriver Bresman og Rao. De ansatte forventer at teknologien på jobb skal være like effektiv og enkel i bruk som teknologien de har tilgang til på privaten.

Ferdighetsgapet peker på skillet mellom de teknologiske og digitale ferdighetene en virksomhet har tilgang på i sine ansatte i dag, og hva de kommer til å trenge i framtiden.

Å tiltrekke seg og holde på talentet blir dessuten vanskeligere og vanskeligere, spesielt dersom man ikke møter de teknologiske forventningene til arbeidstakerne, skriver Bresman og Rao.

Investere i teknologi

Virksomheter bør derfor investere i teknologi i dag, oppfordrer de. Ikke bare teknologi som går ut til sluttbrukerne, men teknologi som blir brukt på arbeidsplassen, av de ansatte. Teknologi som er like effektiv og forståelig som teknologien man ellers har tilgang på.

En slik investering i teknologi i dag vil gi avkastning i form av at man vil tilfredsstille kravene både nåværende og framtidige ansatte har til teknologi – det blir lettere å tiltrekke seg og holde på talentene. Da vil man også bygge opp den digitale kompetansen man trenger for å møte framtiden, konkluderer Bresman og Rao.

Generasjon XYZ

  • Generasjon Z er mennesker som er født etter 1996.
  • Mennesker født fra tidlig 1980-tallet til 1996 er generasjon Y eller milleniumsgenerasjonen.
  • Generasjon X kommer etter babyboomerne, og er født mellom 1965 og 1979

Kilde: HR Norge

Powered by Labrador CMS