Ledelse

4 myter om søvn og jobb

Publisert Sist oppdatert

Dårlig søvn er problematisk for en organisasjon: hvis en ansatt eller en leder har en dårlig natts søvn vil det påvirke effektiviteten i negativ retning, men det kan også føre til dårlig arbeidsmiljø, dårlige avgjørelser og i verste fall uhell og ulykker.

Men hvor enkelt er det egentlig å vite om du får nok søvn?

Her er de fire største mytene om søvn og arbeid.

Myte 1: Hvis du fungerer på jobb, så betyr det at du har sovet nok

Hvis du sover for lite over en lengre periode blir du etter hvert vant til å føle deg trøtt, og kroppen din tilpasser seg situasjonen. Det betyr imidlertid ikke at du presterer på ditt beste. For selv om kroppen ikke kjennes fysisk sliten kan hjernen likevel gå for halv maskin.

Hvis du sliter med å konsentrere deg, er irritabel eller glemmer viktige oppgaver bør du se på søvnmønstrene dine, selv om du fysisk kjenner deg opplagt, skriver psykolog Art Markman til magasinet Fast Company.

Myte 2: Alle trenger åtte timer søvn

Det er en forenkling at alle trenger åtte timer. De fleste ligger et sted mellom syv og ni timer for å fungere optimalt, men det finnes også de som trenger mer og mindre. I noen tilfeller kan fire timer være nok, men det gjelder for en svært liten andel mennesker.

Det viktigste er uansett kvaliteten på søvnen.

Prøv å eksperimentere med og uten vekkerklokke, og med forskjellig antall søvntimer for å se hvor mye søvn akkurat du trenger, foreslår amerikanske The National Sleep Foundation.

Myte 3: Du kan «ta igjen» søvn i helgene

Å ta igjen søvn i helgene kan faktisk gjøre mer skade enn godt, ifølge søvnekspert Patty Tucker.

– Sover du ekstra lenge på lørdag og søndag kan det være vanskelig å få en god natts søvn til ukestart, og da begynner du uka med alt for lite søvn. Du starter hver uke med jet lag, sier hun til Fast Company.

Myte 4: Du kan trene deg opp til å bli en morgenfugl

Du er født med en dragning den ene eller den andre retningen – noen står naturlig tidligere opp, mens andre er mer våkne på kveldene. Det gjelder å kjenne sine styrker og svakheter og spille på dem, i stedet for å prøve å tvinge seg selv til å være noe man ikke er, sier søvnekspert Dani Gordon til Fast Company.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS