Ledelse

– Slutt å mase

Slik skaffer du deg mentor.

Publisert Sist oppdatert

I januar gjennomførte Dagens Perspektiv en undersøkelse om innfasingspraksisen rundt om på norske arbeidsplasser. Blant de 665 lederne som svarte, var mangelen på gode mentorordninger en av trendene som gikk igjen. De savnet en person som kunne veilede og gi råd.

Noen svarte også at de ikke hadde fått tildelt noen mentor, men spurt om det selv.

Selena Soo er PR- og markedsstrateg, og mener at mange har en feilaktig tilnærming til det å skaffe seg en mentor. Budskapet hennes er klart:

– Slutt å mase, og begynn heller med å tiltrekke deg mentorer. Mentor-forholdet skal være tosidig, begge skal kunne tjene på det. Det skjer ikke hvis du bare fokuserer på hva de kan gjøre for deg. Skal du få deg en mentor må du være hardtarbeidende, skape resultater og ha et driv i faget ditt som gjør at folk har lyst til å bruke tid på deg, skriver Soo hos Fast Company.

Vis at du er verdt det

Et mentorsamarbeid er sjeldent noe som blir til over natten, skriver Soo. Ofte bygger det seg opp over tid, hvor en persons arbeid fenger interessen til en annen – den potensielle mentoren. Kanskje begynner mentorspiren å gi litt råd her og der, tilby seg å hjelpe til med vanskelige problemstillinger og etter hvert bli en fast del av personens liv.

– Mentoren ser gjerne at han eller hun lærer noe på veien, og tjener på å være i denne relasjonen. Skjer det på denne måten trenger man sannsynligvis ikke å formalisere det og skrive merkelapper på det, heller. Det blir et forhold begge som begge drar nytte av, og ikke vil være foruten, skriver Soo.

Bli en god lærling

Selv om man tiltrekker seg en mentor naturlig, så finnes det likevel noen gode retningslinjer for hvordan man blir en god lærling. Ledelseseksperten John C. Maxwell gir noen tips:

1) Forstå relasjonen

Mentorsamarbeidet skal være vennlig, men det er ikke et vennskap. Bruk tiden effektivt, og forstå hva dere vil oppnå sammen.

2) Respekter mentorens tid

Mentoren bruker av sin tid til å veilede deg. Spør om det du lurer på, men vis at du respekterer tiden deres. Maxwell anbefaler å gå fram på denne måten:

  • Fortell hva du har lært fra forrige gang
  • Fortell hva du har gjort siden sist
  • Spør om du gjorde det riktig
  • Be om lov til å stille et nytt spørsmål

3) Ikke begynn for tidlig

Det er mye arbeid å ha en mentor. Det krever mye av deg hvis relasjonen skal være verdt det for begge parter. Før du inngår et mentorsamarbeid bør du være klar på hva du vil oppnå og hvorfor du vil dit.

4) Vis hva du har lært

Mentoren liker å se at deres veiledning hjelper. Vis hva du har oppnådd på grunn av rådene deres.

Kilde: Success

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS