Ledelse

Dag Terje Klarp Solvang er sjef i DNT. Siden 1. oktober i fjor har friluftsliv fylt både arbeidsdagen og fritiden for 46-åringen som har bakgrunn som kokk, budeie, hyttevert, befal, reklamemann og markedssjef.

Turpropell uten filter

Dag Terje Klarp Solvang er høy, mørk og høyrøstet. Generalsekretæren i Den Norske Turistforening (DNT) innrømmer at akkurat det kan være en solid lederutfordring.

Publisert Sist oppdatert

I 2018 feiret DNT 150 år. 1. oktober startet 46-åringen Dag Terje Klarp Solvang på et fem år langt åremål som generalsekretær i en av Norges største organisasjoner. Han tente på stillingsannonsen og søkte på ordinært vis. Etter en lang prosess var jobben hans. I en slags omvendt konsernmodell holder han orden på 318.000 medlemmer, 57 medlemsforeninger Norge rundt og totalt rundt 200 ansatte. Han er nærmeste leder for de seks i ledergruppa og en nyansatt innsamlingsansvarlig.

– Jeg er nok mer sekretær enn general, sier Solvang med en rungende latter.

Han møter oss i DNTs hovedkontor på Youngstorget i Oslo, der den tidligere markeds- og kampanjesjefen i Høyre har Arbeiderpartiet og LO som nærmeste naboer.

Påsken er er selvsagt høytid for DNT-sjefen, men litt jobbing blir det også før turen går til hytta med ektemannen.

Tar plass

Om han av og til føler seg som en sekretær, så fremstår han mer som en general. 197 centimeter på strømpelesten. Utenpå lesten sitter joggeskoene i størrelse 47. Håndleddet prydes av en av Garmins meste avanserte multisportklokker, en ny-jobb-gave fra foreldrene og ektemannen Bent Høie.

Legg til masse energi, brede skuldre og en mørk røst, så har du en mann og en leder som tar plass. DNTs eget medlemsblad Fjell og vidde beskrev han som «energibombe» og «mannen med sju gir» i tiltredelsesintervjuet.

DNTs hovedkontor ligger på urbane Youngstorget i Oslo. Den røde T-en er varemerket. Foto: Arne Kongsnes

– Fysikk som lederverktøy?

– Nja, det kan vel like mye være et handikap. Jeg kan virke skremmende på andre. Det kan oppfattes som om det ikke er noe å diskutere – nettopp fordi jeg tar mye plass. Derfor forsøker jeg å være tydelig på å si at jeg ikke har bestemt meg om jeg ønsker å lufte min mening tidlig.

– Hva slags ledelse bedriver du?

– Jeg har en egen oppfatning av at jeg er ganske så demokratisk i formen. Jeg høres nok ganske bestemt ut med mørk stemme, men jeg liker godt å få innspill og motargumenter på det jeg selv har sett for meg som en løsning. Men samtidig må jeg innrømme at jeg ikke alltid er overstrømmede når motargumentene kommer – og jeg trenger ofte natten på å få sove på ting. Det gjør alltid beslutningen bedre. Jeg mener selv jeg er god på å innrømme at jeg tok feil eller ikke så hele bildet.

Jeg nok en leder som kan være veldig oppfølgende

Solvang er veldig klar over at han også er direkte i omgangstonen, utålmodig og «uten filter i hverdagen». Han er også en helt annen type enn den mer sindige forgjengeren Nils Øveraas, som Solvang beskriver som «utrolig dyktig, men veldig ulik meg».

– Jeg forventer resultater, fremdrift gir meg energi. Ser jeg ikke det – er jeg nok en leder som kan være veldig oppfølgende. Det er sikkert ikke alltid like hyggelig, sier han.

På annen side omtales han også som en mann der latteren alltid sitter løst, og at han er god til å prate uformelt og hyggelig med alle som omgir ham.

Solvang hadde et ganske klart bilde av hva han gikk til i DNT, men en solid overraskelse har han fått:

– Det er utrolig hvor mange møter det blir enkelte dager, det er veldig mange som vil snakke med den nye DNT-sjefen.

Derfor gleder han seg over at organisasjonen er flink til å legge de interne møtene til naturen, gjerne en DNT-hytte.

Det er utrolig hvor mange møter det blir enkelte dager

Kalde hoder og varme hjerter

Lederforbildene hans klarer å holde hodet kaldt og hjertet varmt uansett situasjon.

– Det er egenskaper jeg selv øver på hele tiden og virkelig ønsker å bli bedre på. Det er ikke alltid lett, men jeg har to forbilder. John-Ragnar Aarseth var min sjef i Høyre i tre år. Han er en sånn. Det samme var Halvor Wilberg. En mann jeg var så heldig å få jobbe med i nesten åtte år før han døde brått i fjor. Han var enorm til å se forbi enkeltsaker og klarte stadig å se hele bildet.

Enorm medlemsvekst

«Hele bildet» er et bredt lerret i DNT. Styringsdokumentet heter «Et rikt liv med enkle midler – veivalg 2019-2023», grundig forankret i hele organisasjonen og vedtatt før han startet i jobben.

– Der er det mange ambisiøse mål, og jeg har som ambisjon å nå dem alle, sier Solvang.

Ett av dem har han planer om å overgå. Dagens 318.000 skal øke til 422.000 medlemmer i 2023, antall frivillighetstimer skal opp i 1,2 millioner innen 2023.

– Jeg synes vi skal greie en halv million medlemmer, sier Solvang og viser til en spørreundersøkelse for Frivillighet Norge fra 2018, der 860.000 (!) krysset av for at de var medlemmer i Turistforeningen.

Terskelen skal senkes

Et sentralt virkemiddel er å senke terskelen for hva friluftsliv er. DNTs formål er å arbeide for et enkelt, aktivt, allsidig og naturvennlig friluftsliv og for å sikre friluftslivets natur- og kulturgrunnlag.

– Vi må gjøre tilbudene våre tilgjengelige for grupper som synes friluftsliv er krevende. Det betyr at vi må få enda flere til å bruke naturen. Det du bruker blir du glad i, og det du er glad i tar du vare på! Friluftsliv er toppturer, men også korte nærturer der du bor.

Bærekraft som fundament betyr også at DNT skal se på egen drift i tillegg til å forsøke påvirke utviklingen der dette er relevant.

Vindkraft er utvilsomt relevant. 1. april kom forslaget til «Nasjonal ramme for vindkraft på land» fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). NVE vurderte 43 områder, men har foreslått 13. Det skaper ingen glede i DNT.

– Vi må ha mye høyere ambisjoner om å ta vare på norsk natur i det grønne skiftet, og ikke bygge den ned med vindkraftindustri, sier DNTs styreleder Per Hanasand.

Generalsekretæren er naturlig nok enig, han vet hvor opptatt medlemmene er av spørsmålet.

Lederopptur i Høyre

– Hva gir deg glede som leder?

– Å levere resultater i tråd med målene vi har blitt enig om, at godt forankrede mål oppnås gjennom godt lagarbeid og stor innsats fra alle gjør godt. Å vinne valget i 2017 med Høyre var en slik glede. Vi kalte det en lag- og jobbeseier, og det var det. I DNT er det fortsatt litt tidlig, men la oss håpe vi får til gode resultater i arbeidet med å bygge ut vindkraft uten å ødelegge norsk natur. Det hadde vært en skikkelig lagseier på vegne av friluftslivet.

Som markeds- og kampanjesjef i Høyre fra 2014 til 2018 stod han bak kampanjen «lave skuldre, store smil», som skulle reise partiet etter det svake valget i 2015. Han er fortsatt partimedlem, men verv er uaktuelt så lenge han styrer DNT.

Litt lærdom har han tatt med seg fra Erna Solberg også:

– Hun sa «det nytter ikke å presentere en løsning hvis ikke velgerne har skjønt problemet». Enighet og felles forståelse er avgjørende for at DNT også skal lykkes.

Tydelighet viktig

Han gleder seg også over de gangene han får gode tilbakemeldinger fram dem han leder:

– Jeg går hjem med godfølelsen når de sier at jeg bidrar til at de får brukt sin kompetanse og er mer enn tilfreds i jobben sin. Men jeg husker også nedbemanninger hvor tidligere kollegaer har takket for ryddige prosesser og godt håndverk.

Han var blant annet med på å sende halve staben – 20 medarbeidere – ut døra som fersk direktør og partner i innovasjons- og kommunikasjonsbyrået Melvær & Lien AS, der han var fra 2008 til 2014.

– Hvordan gir du selv tilbakemeldinger?

– Jeg er ikke intelligent nok til å juge. Når det kommer til de litt vanskeligere samtalene, håper jeg fortsatt jeg oppfattes som tydelig, men med et hjerte og en forståelse for hvorfor ikke det har blitt som forventet. Men jeg mener det er viktig å være tydelig. Det håper jeg mine sjefer vil være overfor meg dersom jeg ikke leverer.

Samtidig mener han at finnes tilfeller «der den enkelte har det bedre utenfor den jobben de ikke lykkes med».

Jeg er ikke intelligent nok til å juge

– Når du føler at uansett hva du gjør, så stopper det opp i dialogen og jeg ikke lykkes å få kjemien til å stemme. Det er veldig vondt for meg, jeg mener en leder først og fremst skal tilrettelegge så teamet får tydelige og gode rammer for å lykkes. Men folk er folk. Du «bonder» ikke med alle.

Hjemme er Stavanger

Fremskrittspartiet har folkehelseminister Åse Michaelsen, en viktig samarbeidspartner for DNT.

Dag Terje Klarp Solvang har Bent Høie, Erna Solbergs helseminister siden 2013. De har vært kjærester siden 1996, gift siden år 2000. Friluftslivet er en sterk fellesnevner i forholdet, der begge henter energi: ski om vinteren, fotturer og kajakk sommerstid.

Til ektefolk å være, har de ikke bodd mye sammen. Men de siste fire årene har det klaffet bedre, selv om begge to har et betydelig arbeidspress. Pendlerboligen er Høies statsrådsbolig på Frogner i Oslo.

Hjertet ligger likevel i Stavanger, der de to nettopp har kjøpt et nytt atriumhus på Auglend. Bent Høie tiltrer som fylkesmann i Rogaland i 2021, så kommer Solvang trolig etter når åremålet utløper i 2023. Åremålet kan også forlenges med en ny periode på fem år.

Hytta på Stavtjørn, som ligger i en parallelldal til den mer kjente Sirdalen i Rogaland, brukes også flittig.

– Den ligger en time fra flyplassen, vi er der så ofte vi kan. Det plager samvittigheten min at jeg må fly.

– Hvem er sjefen hjemme?

– Etter 23 år er samlivet harmonisk. Bent og jeg er ganske gode på å fordele ansvar og oppgaver. Vi er i stor grad også rådgivere for hverandre. Vi bruker hverandre som frustrasjonsventiler og sparringspartnere. Det er jo lettere nå når vi er i hver vår organisasjon. Det var vanskeligere da Bent som 2. nestleder i Høyre var sjefen til min sjef.

Valg av bil er de to ikke enige om:

– Jeg vil ha en Range Rover. Bent vil ha en elbil, type liten, ler Solvang.

Dag Terje Klarp Solvang (46)

  • Stilling: Generalsekretær i Den Norske Turistforening (DNT) siden 1. oktober 2018

  • Født: 28. mai 1972, Kongsvinger

  • Hjemsted: Stavanger, pendlerbolig på Frogner i Oslo

  • Sivil status: Gift med Bent Høie

  • Utdanning: Diplom Hautes Etudes du Gout, de la Gastronomie et des Arts de la Table (masternivå), Universitetet i Reims, Frankrike (2005-08), Hotelladministrasjon og kjøkken- og restaurantledelse, Norsk Hotellhøgskole, Universitet i Stavanger (1995-99), Befalsutdanning ved KNM Harald Hårfagre (1993-94), fagbrev kokk (1989)

  • Karriere: Markeds- og kampanjesjef i Høyre (2014-18), direktør og partner i innovasjons- og kommunikasjonsbyrået Melvær & Lien AS (2008-14), direktør ved Gastronomisk Institutt (2004-08), avdelingsleder i Studentsamskipnaden i Stavanger (1998-2004)

  • Hobby: Friluftsliv i alle former

Powered by Labrador CMS