Ledelse

Felles for de mannlige og kvinnelige lederne var at de følte seg usikre sammen med medarbeidere med depresjon og opplevde det som stressende å ha en ansatt med depresjon på jobben, viser den svenske studien.

Mannlige sjefer mer negative til deprimerte ansatte

Det er målbare forskjeller mellom mannlige og kvinnelige ledere i synet på depresjon blant medarbeiderne, viser ny svensk forskning.

Publisert Sist oppdatert

Depresjon er utbredt. Om lag en av ti nordmenn har en depressiv lidelse i løpet av et år, ifølge Folkehelseinstituttet.

Men hvordan ansatte møtes av sjefen hvis de forteller at de lider av depresjon, vil være veldig forskjellig. Blant annet viser det seg å være målbare kjønnsforskjeller i hvordan ledere ser på depresjon blant ansatte.

Det viser en ny studie fra Sahlgrenska Akademin ved Universitetet i Gøteborg, som er omtalt i forskning.no.

Undersøkelsen bygger på et spørreskjema der 2700 ledere skulle ta stilling til ulike påstander som skulle avdekke holdninger til medarbeidere med depresjon.

Mannlige sjefer mest negative

De mannlige deltakerne pekte seg ut som gjennomsnittlig mer negative i 11 av 12 påstander.

Flere av de mannlige sjefene mente blant annet at deprimerte ansatte var en byrde for arbeidsplassen. De var også i mindre grad villige til å ansette noen de visste hadde hatt en depresjon.

Sammenlignet med de kvinnelige lederne var det også flere menn som var enige i påstanden om at de ikke skulle gjøre tilpasninger på jobben om en ansatt hadde depresjon.

Alle sjefer følte seg usikre

Felles for de mannlige og kvinnelige lederne var at de følte seg usikre sammen med medarbeidere med depresjon og opplevde det som stressende å ha en ansatt med depresjon på jobben.

Forskerne undersøkte ikke hva som lå bak kjønnsforskjellen i holdninger til depresjon. Men Monica Bertilsson, som har ledet forskningsprosjektet, viser i forskning.no til at risikoen for å få en depresjon er to-tre ganger høyere for kvinner enn menn. Hun spekulerer i om det kan bidra til at de har mer toleranse og medfølelse for ansatte som opplever dette.

Bertilsson anbefaler at ledere får kurs i å lede ansatte med depresjon, og mener disse spesielt bør tilpasses menn for å sørge for at flest mulig deltar.

Dagens Perspektiv har tidligere sett på hvordan ledere bør håndtere psykiske plager blant de ansatte.

Powered by Labrador CMS